Zvezdnik smučarskih skokov Peter Prevc je po vrnitvi na tekmovališče podčrtal zadovoljstvo nad opravljenim delom v Engelbergu v Švici, kjer se je na skakalnici Titlis praviloma vselej dobro znašel. Potem ko se na sobotni preizkušnji ni uvrstil v finale, je bil dan pozneje z osvojenim šestnajstim mestom najuspešnejši slovenski skakalec.

Peter Prevc navdušen ob vrnitvi

»Navdušujejo me tako prve osvojene točke v svetovnem pokalu kot skoki, ki so bili na visoki ravni. Resda nisem pokazal take predstave kot doma na treningih, a sem zadovoljen, da sem dobil startno številko za naslednje tekme. Nalogo sem opravil korektno, kot smo se dogovorili s trenerji. Po dolgem času sem bil pozitivno živčen in ob navalu adrenalina v izteku zelo zadovoljen. Že pred tekmo sem bil umirjen in samozavesten,« je po premieri v novi sezoni razlagal nekdanji zmagovalec svetovnega pokala Peter Prevc, ki se je v svetovnem pokalu nazadnje preizkusil marca v Planici. Ker je po operaciji gležnja prišlo do zapleta z infekcijo, je moral ponovno na operacijsko mizo, kar je prestavilo njegovo vrnitev v karavano svetovnega pokala. »Potrebujem še nekaj izboljšav, da se bom lahko približal najboljšim. Moral bom popraviti tudi pristanek, saj so sodniki strogi in nemudoma kaznujejo vsako nepravilnost pri doskoku,« je dodal najstarejši od bratov Prevc.

Najboljšo slovensko uvrstitev v Engelbergu je v soboto dosegel Timi Zajc, ki je skočil na dvanajsto mesto. Prva serija je bila usodna za povratnika Petra Prevca, ki se je prezgodaj odrinil z mize in v zraku izsiljeval metre. Po težavah v izteku skakalnice se je komaj obdržal na nogah. »Težave s pristankom je imelo ogromno skakalcev, kar je posledica močnega vetra v hrbet in velike hitrosti v zraku. Ocena obeh tekem? Glede na našo pripravljenost in solidne petkove kvalifikacije smo oba dneva naredili ogromno napak, ki se ne bi smele dogajati. Z rezultati ne moremo biti zadovoljni, so bili pa posamični skoki dobri. Vzroke lahko iščemo tudi v nižji zaletni hitrosti. Ko bomo naredili izboljšave, se bomo približali konkurenci,« je ocenil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

V Engelbergu sta bila najzadovoljnejša sobotni zmagovalec Karl Geiger iz Nemčije in Rjoju Kobajaši, ki je dobil nedeljsko preizkušnjo. Japonec ima na vodilnem položaju v svetovnem pokalu več kot sto točk prednosti pred prvim zasledovalcem Piotrom Žylo. Kobajaši je odkritje sezone, saj je na dosedanjih sedmih tekmah kar šestkrat stal na stopničkah. Štirikrat je slavil, dvakrat pa je bil tretji. Včeraj je v Engelbergu skočil 144 metrov in izenačil rekord skakalnice, ki si ga lasti z Domnom Prevcem. Kot kaže, bo 22-letni Kobajaši udarni favorit za zlatega orla na novoletni turneji, ki se bo začela zadnji konec tedna v tem koledarskem letu v Oberstdorfu.

Ema Klinec na stopničkah

Na oder za zmagovalce je drugič v novi sezoni stopila Ema Klinec, ki je bila tretja na sobotni preizkušnji smučarskih skakalk v Premanonu v Franciji, ki je premierno gostil tekmo svetovnega pokala. Slovenke so se izkazale z moštvenim uspehom, saj so se Nika Križnar, Urša Bogataj in Špela Rogelj uvrstile med najboljšo petnajsterico, kar je navdušilo tudi glavnega trenerja Zorana Zupančiča. »V zraku smo iztržili ugodne razmere. Dekleta so opravila stabilne skoke že na treningu in v podobnem ritmu nadaljevala na tekmi. Verjamem, da so zmožna še višjih uvrstitev.«

Dan pozneje je Klinčeva zasedla četrto mesto in bila le za desetinko točke oddaljena od ponovitve sobotnega uspeha. »Nedelja je bila toplejša od sobote, zato je bila tekma drugačna. S skoki še nisem povsem zadovoljna, apetiti še niso potešeni. Na treningu bom morala še dvigniti raven skakanja,« je komentirala Ema Klinec. Križnarjeva in Bogatajeva sta ujeli najboljšo deseterico, s konkurenco pa je obakrat pometla Nemka Katharina Althaus. Svetovni pokal za dekleta se bo nadaljeval po novem letu v Saporu na Japonskem, ta konec tedna pa bo v Planici potekalo državno prvenstvo tako v moški kot ženski konkurenci.

Na sobotni tekmi celinskega pokala je Robert Kranjec osvojil prve slovenske stopničke. V Ruki na Finskem so zaradi močnega vetra opravili le eno serijo, ki jo je dobil Robin Pedersen iz Norveške. Jaka Hvala je bil šesti, Rok Justin deveti, medtem ko sta bila Nejc Dežman (23.) in Anže Semenič (25.) v ozadju.