V Evropi se več kot 90 odstotkov spletnih nakupov izvede prek plačilnega posrednika, med katerimi so denimo družbe, ki izdajajo plačilne in debetne kartice. Podatki teh podjetij so lahko za evropske davčne organe koristno orodje za nadzor obveznosti v zvezi z davkom na dodano vrednost (DDV) ter čezmejne prodaje blaga in storitev. Tako bi lahko ugotovili, kateri evropski in neevropski spletni prodajalci ne upoštevajo zahtev o plačilu davka.

Predlog, ki ga je Evropska komisija pred dnevi predstavila v Bruslju, predvideva, da bi morali ponudniki plačilnih storitev državam članicam vsako četrtletje sporočati določene informacije, kar bi službam za boj proti goljufijam v državah članicah omogočilo izmenjavo in analizo podatkov o čezmejnih plačilih.

Tako bi lahko ugotovili, kateri spletni trgovci iz EU in izven nje ne upoštevajo zahtev glede plačila DDV. Podobni predpisi, ki v nekaterih članicah EU in zunaj unije že veljajo, so že prinesli konkretne rezultate v boju proti goljufijam v spletnih trgovinah, so pojasnili pri komisiji.