Gre za že drugi opozicijski protest v tednu dni, potem ko je lani spomladi na tisoče mladih več tednov protestiralo priti Vučićevi predsedniški zmagi.

Tudi tokratni protesti so potekali na pobudo opozicije, potem ko je skupina moških 23. novembra v Kruševcu fizično napadla enega od ustanoviteljev opozicijske Zveze za Srbijo Borka Stefanovića. Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena Vučićeva vladajoča Srbska napredna stranka, kar sicer slednja zanika.

Med protestniki tudi nekdanji zunanji minister in beograjski župan

Med protestniki so bili tokrat številni opozicijski voditelji, med njimi tudi nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić in beograjski župan Dragan Đilas, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so si pomagali s piščalkami in rogovi, ki so tudi simbol protesta proti nekdanjemu srbskemu vodji Slobodanu Miloševiću, katerega avtokratsko vladanje se je z množičnim uporom končalo oktobra 2000.

Po protestu minuli teden je Vučić zavrnil očitke opozicije na račun svobode medijev in zahteve za predčasne volitve, "pa tudi če bi bilo na ulicah pet milijonov ljudi". Tudi Evropski parlament je sicer v zadnjem poročilu spodbudil srbske oblasti, naj izboljšajo razmere glede svobode izražanja in medijev.