Časnik Washington Post je slovenskega zunanjega ministra po tridnevnem obisku v ZDA v domovino pospremil s poudarkom, da je Miro Cerar v Washington prišel z opozorilom, da morajo ZDA v Evropi odigrati vidnejšo vlogo, ali pa jih bosta zasenčili Kitajska in Rusija.

Miro Cerar se je ameriškemu časniku Washington Post »pohvalil«, da se je kot slovenski premier kar petkrat srečal s kitajskim kolegom Li Keqiangom ter da je naša država navkljub le dvema milijonoma prebivalcev pritegnila veliko zanimanje Pekinga. Za ZDA je dejal, da so v Sloveniji veliko manj vidne – časnik pri tem ni pozabil omeniti, da se je kak slovenski zunanji minister na uradnem obisku v ZDA mudil pred že osmimi leti –, ter dodal, da dobro gospodarsko sodelovanje ni dovolj in da bi bila v naši »regiji potrebna večja prisotnost ameriških prijateljev in zaveznikov«. Cerar je še predvidel, da se bo v nasprotnem primeru več držav na Balkanu in v vzhodni Evropi politično in gospodarsko približalo Pekingu in Moskvi, časnik pa je njegove ocene dopolnil še z ugotovitvijo, da del Evrope doživlja porast nacionalističnih in desničarskih strank s protimigracijskimi stališči ter da je v Sloveniji na zadnjih parlamentarnih volitvah zmagala stranka, katere vodja je posnemal Trumpa s pozivom Najprej, Slovenija.

Washington Post je opazil, da se je Cerar srečal s senatorko slovenskih korenin Amy Klobuchar, ne pa tudi z rojakinjo Melanio Trump, pri čemer ni skrival, da bi rad njenega moža Donalda Trumpa pripeljal v Slovenijo. Uradno je bil najpomembnejši del Cerarjevega tridnevnega obiska pozno v petek po našem času, ko se je srečal s svetovalcem ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johnom Boltonom in kolegom Mikom Pompeom. Obema je predstavil slovenska stališča glede arbitraže o meji s Hrvaško z upanjem, da se mu bodo ZDA podrobneje posvetile. Za zdaj velja ameriško stališče, da gre za spor med zavezniškima država, v katerega se ne nameravajo vtikati. Pompeo pa je Cerarju zagotovil, da bodo temeljito razmislili o njegovem opozorilu, da smo po arbitražni obsodbi priče kršitvi mednarodnega in evropskega prava, kar posledično negativno vpliva tudi na vso regijo zahodnega Balkana.