Sistem sestavlja tri metre dolgo podvodna zavesa, ki visi s 600 metrov dolge cevi v obliki črke U. Ta naj bi zajela plastične odpadke v morju, ki bi jih nato naložili na ladje in prepeljali v predelavo na kopno.

Da bi zadeva delovala, bi se zavesa morala premikati po vodi hitreje kot plastični odpadki. A je prepočasna. »Točnega razloga za to še ne poznamo,« je povedal van Evijk. Težave bi lahko nastale zaradi vetra in valov, morda pa tudi dejstva, da konca cevi, na kateri je nameščena zavesa, povzročata valovanje, je dodal.

Med testiranji sistema in na računalniških modelih se ta težava ni pojavila.

Ladja s tem sistemom je iz pristanišča v San Franciscu odplula v začetku septembra, pri čemer so jo najprej testirali na območju približno 350 navtičnih milj zahodno od ameriške obale. Nato se je odpravila proti plavajočemu otoku plastičnih odpadkov, imenovanem tudi velika pacifiška zaplata odpadkov, ki je približno 1300 navtičnih milj zahodno od obale. Tam so sistem uspešno namestili sredi oktobra.

Otok odpadkov se razteza na 1,6 milijona kvadratnih kilometrih in se še povečuje. Znanstveniki so ugotovili, da je v oceanskem smetišču več kot 1800 milijard kosov plastike, ki ogrožajo življenje v morju.