Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je na svetovnem prvenstvu tretjega razreda na Poljskem v konkurenci Madžarske, Poljske, Ukrajine, Italije in Japonske zasedla prvo mesto. Mladi risi so tako napredovali v višji razred, kjer so nazadnje igrali leta 2014. Prihodnje leto bodo nastopali v družbi reprezentanc, ki so razvrščene med enajstim in šestnajstim mestom na svetu, kar je primerljiv dosežek s člansko selekcijo v zadnjem obdobju.

Slovenija si je zagotovila napredovanje pod taktirko obetavnega Aleša Burnika, ki se je na velikem tekmovanju prvič preizkusil v vlogi selektorja. Mlado moštvo je na Poljskem prikazalo pragmatično in zrelo igro. Po zmagi v podaljšku proti Poljski je bila Slovenija najbolj drzna z Madžarsko, proti kateri je v zadnji tretjini zaostajala za tri gole, a izvlekla serijo kazenskih strelov. Zadnji dan turnirja je za peto zmago v tednu dni prepričljivo padla Ukrajina (4:1). Najučinkovitejši hokejist prvenstva je postal Jan Drozg, ki je prispeval štiri gole in osem podaj. »To je bil izredno zanimiv, kakovosten in izenačen turnir, na katerem smo s prvim mestom izpolnili cilj. Dobro smo se pripravili na nasprotnike, igralci pa so pokazali pravo energijo. Naslednje leto nas čaka še zahtevnejša naloga v višjem razredu. Ker se poslavlja letnik 1999, bomo pogrešali ogromno hokejistov. Na preboj v elito ne bomo računali, saj nimamo veliko hokejistov, ki so se rodili leta 2000,« je komentiral selektor Aleš Burnik.

Po več kot dveh tednih premora bodo tekmovanje v alpski ligi prihodnjo sredo nadaljevali hokejisti Olimpije in Jesenic, ki so brez mladinskih reprezentantov nabirali moči za odločilne tekme rednega dela. Železarji potrebujejo serijo zmag, saj so padli na skromno deveto mesto. Moštvo bo poskušal zbuditi novinec med trenerji Marcel Rodman, ki bo domačo premiero na mednarodnem odru dočakal proti podprvaku lige Rittnu. Italijani so po slabšem začetku sezone pritisnili na plin in s prepričljivim nizom zmag ujeli tekmece v zgornji polovici lestvice. Jeseničane je okrepil trener vratarjev Peter Škrabelj, ki je nazadnje deloval v obubožanem Medveščaku. Igralski kader za zdaj ostaja brez sprememb, ni pa izključeno, da se bodo Jeseničani okrepili na branilskem položaju. Odločitev bodo sprejeli po praznikih, ko bo imel tudi Rodman celovitejšo predstavo o kvaliteti ekipe.

Olimpija? Na tivolski led se po slabih dveh letih vrača Žiga Pešut, za katerim je neuspešna avantura v drugi nemški ligi, kjer je v minuli sezoni odigral devet tekem, potem pa dolgo počival zaradi poškodbe. Če se bo Pešut hitro vrnil v tekmovalni ritem, bo Olimpija z občasnim reprezentantom po izteku decembrskega preizkusnega roka podpisala pogodbo do konca sezone. Ljubljančani se bodo v sredo na domačem ledu udarili z obetavnim moštvom Salzburga, čez teden dni pa bo v Tivoliju znova slovenski derbi z Jesenicami.