Čeprav bi se v zadnjih letih našla tudi drugačna mnenja, jutrišnja tekma med Liverpoolom in Manchestrom Unitedom še vedno predstavlja največji derbi na Otoku. Kar je v vse skupaj zasejalo seme dvoma, je poleg vzpona nekaterih zgodovinsko niti ne tako močnih klubov seveda predvsem 28 let dolgo obdobje, v katerem Liverpoolu ni uspelo osvojiti naslova državnega prvaka. To je za klub, ki jih je skupno osvojil kar 18, nepredstavljivo dolga doba.

Ne nazadnje so rdeči, ko so v sezoni 1989/90 zadnjič stopili na vrh, to storili še v tako imenovani prvi diviziji nogometne lige, ki se je dve leti pozneje reorganizirala in preimenovala v premier ligo – te pa torej sploh še niso osvojili. A po drugi strani se jim vendarle ni pripetilo kaj podobnega, kot se je nekaterim drugim klubom, ki so v letih, ko je Liverpool vladal angleškemu nogometu, predstavljali njegovo veliko konkurenco, danes pa se klatijo v nižji ligi. Ne, Liverpool je bil večino časa vseeno blizu vrha, povsem na njem pa je bil v tem času največkrat prav Manchester United, vladar premier lige, ki mu je pripadla v natanko polovici vseh dosedanjih izvedb – od 26 jo je osvojil trinajstkrat. In s tem na večni lestvici angleških prvakov prehitel Liverpool (20:18).

A zdaj se bolj kot kadar koli zdi, da se je razmerje moči obrnilo. Jasno je sicer, da se Unitedu tako dolga doba brez prvega mesta kot Liverpoolu tako rekoč ne more pripetiti, a po drugi strani bo šest sezon brez naslova, kolikor jih bo ob koncu aktualne minilo od njihovega zadnjega, že dvakrat več od doslej njihovega najdaljšega niza v premier ligi. In da, toliko jih bo zagotovo minilo, saj United po 16 krogih za prvim mestom že zaostaja prav toliko točk. Na prvem mestu pa je prav Liverpool, ki je obenem tudi še edino neporaženo moštvo lige.

Pa ne le to, za Liverpoolom je doslej tudi v vseh drugih pogledih odličen začetek sezone. Kaj odličen, zgodovinski! Rdeči namreč po 16 krogih še prav nikdar doslej v angleškem prvenstvu, pa kakor koli se je to že imenovalo, niso zbrali toliko točk (42), tudi če dosežene zmage iz obdobja, ko so bile te ovrednotene z dvema točkama, preračunamo v današnji sistem. Obenem pa na prvih 16 tekmah še nikoli niso prejeli tako malo golov – vsega 6! Kar je neverjetnih 20 manj, kolikor jih je doslej prejel United (skupno 26), še sploh ob stalnih očitkih na račun trenerja rdečih vragov Joseja Mourinha, da mu je prva skrb obramba. Pri čemer se zdi, da se v Manchestru bolj kot s čim drugim ukvarjajo s trenji in spori omenjenega s prvim zvezdnikom Paulom Pogbajem. Ta na zadnji prvenstveni tekmi sploh ni igral, United pa je po mnenju mnogih brez njega odigral najbolje v sezoni in Fulham premagal s 4:1. Ko se je v sredo v ligi prvakov vrnil na igrišče, pa je v Valencii izgubil z 1:2. Kakor koli, ob vsem naštetem ni čudno, da Liverpool že zares dolgo ni bil v vlogi tako izrazitega favorita, kot bo jutri, imata pa oba trenerja kar nekaj težav s poškodbami. Pri Liverpoolu tako zagotovo ne bo Gomeza, Matipa in Alexandra-Arnolda, pri Unitedu pa Lindelöfa, Sancheza in Roja, vprašljivih pa je še kar nekaj drugih igralcev.