V Strasbourgu so danes znova odprli božični sejem, potem ko je policija v četrtek zvečer ustrelila in ubila napadalca, ki je tam v torek izpeljal napad, za katerega je odgovornost zdaj prevzela teroristična organizacija Islamska država. Medtem je umrla še četrta žrtev napada, še ena je možgansko mrtva, poleg nje v bolnišnici ostajajo še štirje ranjeni. V Strasbourg se je danes napotil predsednik Emmanuel Macron, ki se obenem sooča s protesti v državi. Jutri naj bi ulice po državi spet zavzeli protestniki v rumenih jopičih. Ostaja vprašanje, kakšna bo tokrat udeležba, potem ko je vlada pozvala k preklicu demonstracij tudi zaradi dogodkov v Strasbourgu in obremenjenosti policije.

Zagledali so ga na cesti

Slednja je dva dni iskala storilca, 29-letnega Cherifa Chekatta, ki je po napadu ranjen pobegnil s taksijem. Iskali so ga tudi v bližnji Nemčiji in ugibali, da je morda že daleč stran. Na koncu se je izkazalo, da se je skril v četrti Neudorf, ki je od mestnega središča oddaljena kakšen poldrugi kilometer zračne črte. Potem ko so oblasti objavile njegovo sliko, je policija dobila številne klice. V četrtek zvečer so policisti iz avtomobila opazili moškega, ki je ustrezal opisu. Neuspešno se je poskušal umakniti v stavbo. Ko so ga poklicali, naj se ustavi, je Chekatt streljal in zadel avto, policisti pa so ga ustrelili in ubili.

Kmalu zatem se je oglasila Islamska država (IS) s sporočilom na spletu, da je bil Chekatt njen »vojak, ki se je odzval pozivu k napadu na državljane članic koalicije (proti IS)«. Francoski notranji minister Christophe Castaner je dejal, da gre za oportunistično sporočilo in da za zdaj ni znakov o pripadnosti Chekatta IS. Oblasti menijo, da se je radikaliziral v zaporu, kjer se je znašel nekajkrat. Policija je medtem v povezavi z napadom prijela še dve osebi, skupno pa sedem, od tega štiri družinske člane.

Koliko bo jutri rumenih jopičev

Macron se je odločil za obisk Strasbourga takoj po koncu današnjega vrha EU v Bruslju, da bi se poklonil žrtvam in izrazil podporo svojcem. Že jutri pa ga čaka nov izziv na francoskih ulicah, saj so peto soboto zapored po vsej državi napovedani protesti rumenih jopičev proti Macronovi politiki. V ta namen bodo oblasti napotile več deset tisoč policistov, od tega 8000 v Pariz, kjer je zadnje sobote izbruhnilo nasilje. Macron je po protestih prejšnjo soboto ta teden nekoliko popustil in ponudil nekaj finančnih ugodnosti v odgovor na zahteve protestnikov, med drugim dvig minimalne plače ter preklic dviga trošarin na gorivo in višje obdavčitve pokojnin. Zdi se sicer, da je s tem vzel nekaj vetra iz jader protestov, a si tega nihče ne upa z gotovostjo napovedati, ker rumeni jopiči nimajo izoblikovanega vodstva, ki bi lahko dalo napotke o (ne)udeležbi. Očitno pa z upadom protestnega vala računajo oblasti in poslovneži v Parizu, saj bodo jutri v nasprotju s prejšnjim tednom odprte mestne znamenitosti, kot je muzej Louvre, in tudi mnoge prepoznavne in luksuzne trgovine.

Notranji minister Castaner je na protestnike apeliral, naj po dogodkih v Strasbourgu pustijo nekaj predaha policiji, rekoč: »Raje vidim, da policija opravlja svoje pravo delo, lovi kriminalce in se bojuje proti teroristični nevarnosti, namesto da mora varovati prometna krožišča.« Zunaj velikih mest se rumeni jopiči zbirajo namreč predvsem na prometnih krožiščih, ki bodo jutri tudi glavni pokazatelj tega, ali protestno gibanje slabi ali ne.