»Danes je več kot 900 dni, kar doživljam to travmo. Utrpel sem trajne posttravmatske poškodbe, ki so znanstveno dokazane. Šele zdaj imam prvič priliko v javnosti povedati resnico,« je danes pred sodnico Renato Cerar začel svojo izpoved žilni kirurg dr. Janez Zimmermann. »O meni je poročala grozljive stvari brez enega samega dokaza. Kako lahko označi za mazača človeka, ki je z odliko doštudiral medicino, ki si je študij sam financiral, ki je 40 let delal brez ene same napake. Zaradi nje ne morem dobiti nove službe. Ni pacienta, ki bi po vsem tem prišel k meni. Uničila je življenje meni in moji družini, ki je ostala nepreskrbljena,« je o novinarki TV Slovenija Eugeniji Carl dejal 67-letni zdravnik. Carlovo in nacionalno TV-hišo toži zaradi serije kritičnih novinarskih prispevkov o njegovem delu (prvi je bil objavljen maja 2016, zadnji pa marca 2017) in zahteva 18.000 evrov odškodnine. Podobno tožbo je sicer vložil tudi v Trstu, »težka« je okoli 500.000 evrov.

Nevoščljivost in ljubosumnost kolegov

Kot smo že pisali, je Carlova o Zimmermannu poročala kot o žilnem kirurgu, ki je v Sloveniji kar nekaj let opravljal posege brez kirurške specializacije. Potem naj bi zaradi odločitve zdravstvene zavarovalnice, da zaradi dolgih čakalnih dob začne plačevati žilne operacije v tujini, zasebno ambulanto preselil v Trst. Tudi tam naj bi opravljal posege, še preden je zanje dobil licenco. Pod nož naj bi zvabljal tudi zdrave ljudi, jih iznakazil z rezi, celo izsiljeval denar in grozil. Carlova je med drugim poročala o pacientu, ki je zaradi »mazaškega zdravnika« ostal brez noge, in navajala primer pacientke, ki je utrpela sepso. Objavila je tudi izjave kar nekaj slovenskih zdravnikov, da so se ukvarjali z njegovimi pacienti in popravljali njegove napake.

»Pri več kot tisoč operacijah v Sloveniji nisem naredil ene strokovne napake. Ni bilo ene sepse, ene amputacije, nobene komplikacije. Edini zaplet pri mojih operacijah je lahko le vnetje kakega reza, to je vse. Nikoli ni bilo zapleta, ki bi potreboval urgentno pomoč. Meni je to nepoznano,« pa je danes zagotavljal Zimmermann. Kot je dejal, se je v Italijo v resnici preselil zaradi tega, ker se je tam šolal sin. V ozadju prispevkov Carlove naj bi bili nevoščljivost in ljubosumnost slovenskih zdravnikov. »Zadaj se skriva dr. Andrej Šikovec, ta je že pred desetimi leti udarjal po meni,« je izjavil tožnik. »Ampak sedem zdravnikov je povedalo enako,« ga je pobaral novinarkin pooblaščenec Gašper Dernovšek. »To je bil njihov dogovor, vsi so se zarotili proti meni,« je odgovoril. In da ga nikoli noben kolega ni obvestil, da je moral popravljati njegove napake. »Tega bi bil vesel, da bi se kaj novega naučil. Tako se dela v tujini. V tujini je nepredstavljivo, da kolega reče kaj čez kolega,« je povedal Zimmermann, ki je do slovenske osamosvojitve služboval v Nemčiji.

Zdrava noga bolna noga

Carlova pa je pričala (tožnik je ni želel poslušati in je ostal pred sodno dvorano), da je do prvih informacij o njegovem delu prišla po naključju. Primer je dodobra raziskala in iz dneva v dan je zgodba postajala vse bolj grozljiva. »Čudili smo se, kako kaj takega v skoraj dveh desetletjih njegovega dela nihče ni preprečil,« je dejala. Nazadnje so na pregled k Zimmermannu poslali še sodelavko, ki je imela preverjeno zdrave noge (pregledal jih je kirurg). Toda Zimmermann ji je rekel, da z eno nogo ni vse v redu, da ji bodo »popravili zaklopke, mi boš prinesla nekaj denarja vnaprej, drugo pa potem, ko bo plačala zavarovalnica«. »Takrat smo videli, da zgodba stoji. Po objavi so se oglašali še drugi pacienti, niti eden ni govoril zdravniku v prid,« je povedala novinarka. Zavrnila je očitke o senzacionalizmu ali zaroti oziroma »hudičevem načrtu«, kot se je tudi izrazil Zimmermann. In da njen namen ni bil zaničevati ali žaliti, kot ji zdaj očita. »Lahko razumem njegovo prizadetost, a novinarji nismo dolžni skrbeti za njegovo počutje. Naš prvi interes so pacienti, mi smo njihov glas,« je izjavila.

Sojenje se bo nadaljevalo 11. januarja z zaslišanjem prič. Postopek se še ne bo tako hitro končal, saj je sodnica že odobrila zaslišanje 29 prič.