Novi župan Šmarjeških Toplic je Marjan Hribar. Tako je danes zvečer odločila občinska volilna komisija, potem ko je pozno popoldne prejela obrazložitev upravnega sodišča glede Hribarjeve tožbe, ki ji je sodišče ugodilo. Hribar je namreč na upravno sodišče vložil tožbo zoper odločitev občinske volilne komisije (OVK), ki se je zaradi ene sporne glasovnice v Beli Cerkvi odločila ponoviti volitve na tem volišču. Po besedah predsednika OVK Fredija Bančova ima tako Hribar zdaj 1017 glasov, dosedanja županja Bernardka Krnc pa 1015. Krnčeva danes ni želela dajati izjav, povedala je le, da se bo pritožila na občinski svet.

Hribar in Krnčeva sta bila takoj po volitvah najprej izenačena, po preučitvi ugovorov je nato občinska volilna komisija kot veljavno priznala glasovnico iz Orešja in Hribarju priznala še en glas, dokler se ni odločila razpisati ponovnih volitev na volišču v Beli Cerkvi. Kot smo poročali, je v drugem krogu na volišču v Beli Cerkvi prišlo do incidenta, ko je volilka že obkrožila izbranega kandidata, nato pa je njen sorodnik njen glas prečrtal, obkrožil drugo opcijo, glasovnico zmečkal in jo nato vložil v volilno skrinjico. Volilni odbor je glasovnico označil za neveljavno, občinska volilna komisija pa jo je priznala kot veljavno in glas pripisala Krnčevi.

Soglasna odločitev

»Po presoji sodišča opisani incident ne predstavlja takšne nepravilnosti, ki bi zahtevala razveljavitev volitev na tem volišču. Po presoji sodišča je namreč šlo za tako nepravilnost, na podlagi katere se zgolj ugotovi njena neveljavnost,« so v enajst strani dolgi obrazložitvi med drugim zapisali upravni sodniki. Kot je dejal Bančov, je sodišče volilni komisiji med drugim dalo usmeritve o ponovni obravnavi Hribarjevega ugovora o omenjeni glasovnici iz Bele Cerkve. »Na tej podlagi je volilna komisija sprejela odločitev, da spoštuje sodbo upravnega sodišča in da se ponovno glasovanje ne opravi. Sporna glasovnica v Beli Cerkvi se razveljavi, torej se šteje za neveljavno. Na tej podlagi je rezultat volitev tak, da je novi župan Marjan Hribar,« je še povedal Bančov. Komisija je odločitev sprejela soglasno.

»Neizmerno sem vesel in počaščen, da sem po odločitvi volilne komisije s tesno, a vendarle jasno večino postal novi župan Šmarjeških Toplic,« je zvečer povedal Hribar. »Moja prva skrb in želja bosta, da povežem občino, da začnemo dihati kot eno ter se usmerimo v pozitivno skupno prihodnost.« Župansko funkcijo bo opravljal poklicno, vendar ga v Zavodu Novo mesto, kjer je direktor, veže še odpovedni rok.