Gospod Merc, moje mnenje tudi po preteku nekaj let od inšpiciranja na vaši nekdanji šoli kljub raznovrstnim medijskim pritiskom in pritiskom nekaterih javnih osebnosti na delo tožilstva in sodišča, napovedi avtobusnih mitingov zoper »krivosodce« še vedno ostaja enako. Menim, da svojega dela kot ravnatelj šole v primeru obravnave spolnega nasilja nad eno od učenk, ki je bila tudi žrtev spolnega napada na bazenu, niste opravili vestno in odgovorno. Menim celo, da če bi se držali vsaj norm šolske zakonodaje, bi morda lahko preprečili tragični dogodek, ki se je zgodil 6. junija 2013 v bazenu Atlantis. Žrtve šola dejansko ni zaščitila, če upoštevamo »celotno sliko«, se pravi celoten potek dogodkov, ki so se začeli odvijati po novem letu 2013.

Morda je kdo ocenjeval, da bi moral ob vseh ugotovljenih kršitvah pri vašem delu kot inšpektor »pogledati stran« ali pa bi se moral v primeru medijsko znanih osebnosti samocenzurirati, ker so nekateri pač »nedotakljivi«. Tako kot so nedotakljivi določeni direktorji, zdravniki, pa tudi uradniki, če želite. Osnovna naloga inšpektorja je, da izvaja nadzor nad zakonitostjo izvajanja določenih predpisov, in bolje je, da ne podlega raznovrstnim pritiskom. Da dela zakonito in po svoji vesti. Da zvečer lažje zaspi. In da se čez dan dobro počuti v svoji koži.

Ne razumem vas, ko mi očitate, da nimam pojma o pedagogiki, ker sem nekdanji »policaj«, ki sem med drugim končal tudi pravno fakulteto, delal v vzgoji in izobraževanju, opravil pedagoško-andragoško dokvalifikacijo, bil tudi inšpektor na ministrstvu za finance itd. Navsezadnje ste bili vi sami zaposleni v Kadetski šoli za miličnike (pozneje Srednji policijski šoli) in ste bodoče miličnike celo poučevali in tudi vzgajali. Naj vas zdaj zaradi tega zasmehujem? Delo v milici vas ni tako zaznamovalo, da ne bi mogli vrsto let opravljati tudi naloge ravnatelja osnovne šole. No, kakor koli, vaše žalitve, da sem bedak, analfabet in podobno, več povedo o vas in vašem značaju kot pa o tistem, ki so mu namenjene.

Tudi zato, ker sem kot šolski inšpektor spoznal ogromno srčnih, pokončnih in široko razgledanih ravnateljev in učiteljev, ki so imeli radi otroke in svoje pedagoško poslanstvo, iz globokega spoštovanja do njih in njihovega dela ne bom zoper vas kot nekdanjega ravnatelja uporabil nobenih žalitev, niti vas ne bom javno blatil. Tako sem vzgojen, Vi pa si kot nekdanji ravnatelj in upokojenec tega tudi ne zaslužite. Če bi bil sam v tej situaciji, kot ste vi, pa bi globoko v sebi in po svoji vesti razmislil tudi o tem, kolikšen del »krivde« je na meni, da se je tisti deklici v bazenu zgodilo to, kar se ji je. In verjetno bi o vsem tem raje molčal. Vest mi namreč ne bi dovolila, da bi izkrivljal dejstva in se ob nesreči vseh vpletenih učencev, za katero bi se čutil soodgovornega tudi sam, hvalisal in samopromoviral kot junak in zaščitnik. Ljudi takšnega kova je danes izredno malo. Več je tistih namišljenih junakov, ki živijo v sanjavem svetu literarnih herojev in tako imenovanih upornikov brez razloga, ki pa z realnostjo in konkretnimi življenjskimi izzivi nimajo veliko skupnega.

Janez Kostanjevecnekdanji šolski inšpektor