»Globoko obžalujem kaznivo dejanje, ki sem ga storil, in se družini, pri kateri sem bil, iskreno opravičujem za prestalo gorje. Res je, da sem bil zraven tudi pri poznejši prodaji zlata, a sem šel dejansko samo zraven Denisa Mihalića, da sem jaz pokazal osebni dokument, ker ga on ni upal, saj se je bal, da ga bodo prijeli. Sicer pa sem ves denar od prodaje, šlo je za 3600 evrov, izročil Denisu. Prizadeti družini sem pripravljen poravnati škodo, ki sem jo povzročil,« je sodnici Nataliji Drev Mijošek še pred izrekom kazenske sankcije zaradi ropa v Veliki Pirešici dejal Domžalčan Tim Lampret, ki je v času kaznivega dejanja šele prestopil prag polnoletnosti.

Krivdo je Lampret priznal že pred preiskovalnim sodnikom in tudi opisal vlogo ostalih sostorilcev, prav tako je povedal, koliko je dobil od prodaje zlata. Denar, šlo je za slabih 2470 evrov, so mu v hišni preiskavi tudi zasegli in Lampret je izrazil željo, da ta denar sodišče vrne prizadeti družini. S tožilstvom pa je tudi podpisal sporazum o priznanju krivde in se pogodil za dve leti in tri mesece zapora. Da je z opravičilom družini, sodeloval je namreč le pri enem ropu, in to v Veliki Pirešici 7. februarja letos, ki pa je bil eden najbrutalnejših, mislil resno, je sodnici dejala tudi Lampretova zagovornica Branka Zobec Hrastar. Dodala je, da je Lampret priporni čas izkoristil za nadaljevanje šolanja.

Le stal ob žrtvah

»Opravil je že zaključni izpit iz slovenščine, februarja drugo leto pa ga čaka matura, na katero se je tudi že prijavil,« je povedala Zobec-Hrastarjeva in za to sodišču predložila tudi dokaz. Da je pri predlogu kazni kot olajševalno okoliščino upoštevala, da je dejanje obžaloval in krivdo priznal že na zaslišanju, do sedaj pa tudi še nikoli ni bil kaznovan, je poudarila tudi tožilka Jasna Leskošek, ki pa vendarle ni mogla mimo tega, da so bili člani združbe ravno pri ropu v Veliki Pirešici posebej nasilni in predrzni in se niso ozirali niti na najmlajše člane družine, tri otroke, in psičko, v katero je Denis Mihalić uperil tudi pištolo in ji prestrelil tačko.

»Tim Lampret je žrtve res zgolj stražil, a vendar je bil tudi on član hudodelske združbe,« je poudarila tožilka. Da se ji zdi, da Lampret nekoliko odstopa od preostalih članov hudodelske združbe, pa je v svoji obrazložitvi po izreku kazenske sankcije, ki je seveda, kot je to običajno, sledila podpisanemu sporazumu, poudarila tudi sodnica. Upa, da bo kazen nanj res vplivala vzgojno, da je šlo pri njem res le za trenutek mladostne nepremišljenosti. Kot smo lahko slišali iz ust Lampretove zagovornice, pa ga je morda zaslepila tudi ljubezen, saj naj bi se Lampret zaljubil ravno v sestro bratov Mihalić, ki sta imela v tej hudodelski združbi precej večjo vlogo. Še zlasti Denis, ki je sodeloval pri vseh štirih ropih in pri tem uporabil tudi pištolo, za zapahi pa bo kar 14 let in devet mesecev.