Hrvaška, za katero smo bili vedno prepričani, da je kulinarično korak za Slovenijo, ima tri restavracije z eno zvezdico in nekaj ducatov gostiln, ki jih francoski vodnik omenja. V primerjavi z razvito Evropo so to majhne številke. Danes se bomo soočili z evropskimi mesti, ki imajo največ zvezdic, in celo v tem primeru ne gre za tako velike številke, če jih primerjamo – predvsem – z Azijo in Združenimi državami. Med desetimi na svetu so recimo Tokio, ki je prvi z več kot 300 zvezdicami, Kjoto (135), Osaka (116)… Pravzaprav med evropskimi mesti kulinarični korak z Azijo drži zgolj Pariz, ki je za odtenek pred Kjotom, Osako, New Yorkom, Hongkongom in Singapurjem. Podatke smo zbrali na uradni Michelinovi spletni strani in si pomagali še z nekaterimi kulinaričnimi stranmi ter vodiči.  

Pariz, 148

Za mnoge kulinarična prestolnica sveta ima na aktualnem Michelinovem zemljevidu restavracij zabeleženih kar 1323 restavracij (za primerjavo: Slovenija nobene.) Eno zvezdico ima 88 restavracij, kar je silno visok standard, 15 jih ima dve zvezdici, 10 restavracij ima tri zvezdice. Jasno, v večini prisegajo na tradicionalno ali malce prenovljeno francosko kuhinjo, je pa med najboljšimi v Parizu mogoče najti tudi kar nekaj tujih mednarodnih restavracij. Tisti, ki poznajo francosko gostinstvo, prisegajo na lokale z eno zvezdico, ki so cenejši in slikovitejši. Kosilo si v takšni restavraciji lahko privoščite že za 30 do 40 evrov. Drugače je z restavracijami, ki imajo tri zvezdice in (tudi) na svetovni ravni diktirajo merila za prestiž in razkošje. V restavraciji Alléno Paris v Paviljonu Ledoyen, ki ima tri Michelinove zvezdice, boste za večerjo s pripadajočim vinom odšteli 710 evrov. Če boste sploh dobili mizo. So pa seveda tudi druge priložnosti: recimo ena najekskluzivnejših restavracij s tremi zvezdicami Guy Savoy, kjer boste brez vina večerjali za 340 evrov, ponuja tudi kosila (predjed, glavna jed in sladica) za znosnejših 130 evrov.

London, 87 

Na svetovnih lestvicah je glavno mesto Anglije na sedmem mestu, je pa res, da druga večja britanska mesta nimajo niti približno takšnih ocen kot London, kjer je kar 1530 restavracij, ki jih priporoča Michelin. Tri imajo po tri zvezdice, deset dve zvezdici in 58 eno zvezdico. V mestu je doma moderna avtorska kuhinja, manj je tradicionalnih restavracij. Kaj pa cene? V najcenejših restavracijah z eno zvezdico boste jedli za kakšnih 30 funtov, v najdražjih, vzemimo restavracijo Araki s tremi zvezdicami, pa je večerni scenosled konkretnih 310 funtov, brez pijače.

Barcelona, 32

Katalonska prestolnica velja za eno tistih mest, ki so prenovila ne samo špansko in evropsko, ampak kar globalno kuhinjo. V mestu sta dve gostilni, ki imata tri zvezdice, štiri imajo po dve, 18 gostiln ali restavracij ima eno zvezdico. Trenutno je najelitnejša restavracija Lasarte, ki ponuja degustacijo za 230 evrov – glavna jed je pečen golob. Novoletno večerjo s pripadajočim vinom imajo za 530 evrov. Najceneje med zvezdicami je pri Ticketsu, ki ga vodi Albert Adrià, brat slavnega Ferrana, nekoč najboljšega kuharja na svetu. Pravijo, da najcenejši meni prigrizkov stane 12 evrov.

Bruselj, 30

Evropska prestolnica ima kar 18 restavracij z eno Michelinovo zvezdico in še šest z dvema zvezdicama. Najbolj na široko je treba odpreti denarnico v francoski Comme Chez Soi, kjer je meni sedmih jedi okoli 230 evrov, a med jedmi v degustaciji ni njihove paradne jedi s holandsko omako, rakovicami, škampi in kraljevskim belgijskim kaviarjem oscetra z belim ostrignim maslom ter drobnjakom za omembe vrednih 177 evrov. Najcenejši lokal z eno zvezdico je Little Paris, kjer kosilo treh jedi stane 30 evrov, posamezne jedi pa okoli 20 evrov.

Amsterdam, 29

Največje nizozemsko mesto, zanimivo, nima niti ene restavracije s tremi zvezdicami. Enaindvajset jih ima eno zvezdico, štiri pa dve. Pravijo, da je najbolj ekskluzivna restavracija z dvema zvezdicama Ciel Blue, ki domuje v 23. nadstropju hotela Okura. Soba vas bo v tem petzvezdičnem hotelu stala okoli 300 evrov, večerja za dve osebi, z njihovim izborom vina, pa 750 evrov. Neprimerno cenejše je v poudarjeno avtorski restavraciji RIJKS, kjer imajo meni šestih jedi za vzdržnih 79 evrov. Če bi jedli manj: posamezne jedi se sučejo v območju pod 20 evri.  

Madrid, 28

V mestu Reala imajo eno restavracijo s tremi zvezdicami. Gre za DiverXO, enega najbolj odtrganih lokalov svoje vrste. Avtorskega menija, ki stane 250 evrov, ne razlagajo posebej, so pa krožniki veliko bolj kot klasičnim jedem podobni Mirojevim abstraktnim slikarijam. V Madridu je pet restavracij, ki imajo dve Michelinovi zvezdici, in 15 takšnih, ki imajo eno zvezdico. Med slednjimi je verjetno najcenejša lokalno obarvana La Tasquería, ki ponuja konkreten degustacijski meni za 45 evrov, šampanjce po 45 in vina od 15 do 30 evrov za steklenico.

Berlin, 26 

Hecno, pri Michelinu vse bolj hvalijo moderno nemško kuhinjo. V prvem nemškem mestu je šest restavracij, ki se lahko pohvalijo z dvema zvezdicama. Najrazkošnejša je menda Lorenz Adlon Esszimmer, ki domuje v centrali Kempinskega v Berlinu in računa meni 200 evrov, podobno, za 200 evrov na osebo brez pijače, je mogoče večerjati v restavraciji Reinstoff. Kaj pa cenejši lokali, recimo tisti z eno zvezdico? Najbolj hvalijo ekstremno avtorsko Einsunternull, kjer šest jedi postrežejo za 90 evrov. Sicer pa so posamezne jedi med 15 in 20 evrov.

Lyon, 25 

Lyon je kulinarična meka Francije in zdi se, da se v kulinariki marsikdaj stvari najprej zgodijo v Lyonu in se šele potem preselijo v Pariz. Pokojni Paul Bocuse, na primer. Tri zvezdice ima še vedno njegova restavracija, v mestu so štiri restavracije z dvema zvezdicama in 14 takšnih, ki imajo po eno zvezdico. Veliko za mesto, ki ima kvečjemu dvakrat toliko prebivalcev kot Ljubljana. Pri Bocusu boste jedli za 275 evrov (brez pijače), v mestu pa je recimo tudi restavracija z eno zvezdico Jérémy Galvan, kjer je meni petih avtorskih del 69 evrov.

Antwerpen, 23

Le redki pomislijo, da je Antwerpen evropska kulinarična destinacija. A kljub obilici zanimivih lokalov kot mnoga podobna evropska mesta nima restavracije s tremi zvezdicami. Imajo pa jih 15 z eno in štiri z dvema zvezdicama. Najdražja v mestu je Pastorale, kjer imajo serijo različnih kreativnih menijev s petimi jedmi v okolici 150 evrov, brez pijače, posamezne glavne jedi pa so konkretnih 75 evrov. Obratno je pri Butchers Sonu, kjer imajo, kot pove ime, bolj klasično kuhinjo. Cene rib in mesnin so med od 20 do 30 evrov, znosno za lokal z Michelinovo zvezdico.

Rim, 22

Michelin Slovencev ne opazi, Italijane pa očitno podcenjuje. V Rimu je 17 restavracij z eno zvezdico in po ena z dvema ter tremi zvezdicami. Tri ima za mnoge ena najboljših restavracij na svetu La Pergola, ki jo vodi nemški kuhar Heinz Beck. Za degustacijo pri njem v hotelu Rome Cavalieri na hribčku z razgledom na Vatikan boste v decembru plačali 340 evrov (deset jedi z belimi tartufi, brez pijače). In kje je ceneje? Verjetno povsod v Rimu. V mnogo enostavnejšem lokalu z eno zvezdico Bistrot 64 boste za meni petih jedi plačali 50 evrov.