Slovenska alpska smučarska reprezentanca v hitrih disciplinah se je prvi tekmovalni dan v italijanskih Dolomitih pokazala v svetli ekipni luči ter pokazala napredek v primerjavi s severnoameriškimi preizkušnjami. Martin Čater, Klemen Kosi, Boštjan Kline in Miha Hrobat so na superveleslalomu v Val Gardeni po vrsti zasedli 17., 18., 19. in 20. mesto. Manjkala je zgolj pika na i z enim vidnejšim rezultatom, ki sta ga odločno napadla predvsem Čater in Kosi. Prvi je blestel v spodnjem delu proge, drugi pa v zgornjem. Mešanica njunih nastopov bi zadostovala za uvrstitev med najboljšo peterico.

Kline je smučal manj tvegano, čeprav je imel sijajno priložnost za dober rezultat. S startno številko 12 je namreč nastopil med Norvežani, ki so krojili vrh današnje preizkušnje. Klinetova forma še ni na ravni, s katero bi napadel mesta med najboljšimi, kjer je pred dvema sezonama že bil. Uvrstitev kariere je na tekmah svetovnega pokala z 20. mestom dosegel Miha Hrobat. 23-letni Slovenec namreč doslej še nikdar v karieri ni osvojil točk svetovnega pokala v hitrih disciplinah, v svoji zbirki je imel namreč le tri v alpski kombinaciji. Kako izenačena je konkurenca pri moških, kaže podatek, da je desetega in tridesetega alpskega smučarja ločilo le dobre pol sekunde.

»Lepa ekipna popotnica za naprej. Dosegli smo rezultate, na katerih bomo lahko gradili naprej. Želimo si več, a moramo iti korak za korakom,« je bil zadovoljen glavni moški trener Peter Pen. »Kline je pokazal zelo dobro vožnjo. Takšne rezultate potrebuje, da bo lahko gradil naprej. Čater je danes vsaj tekmoval. Naredil je nekaj napak, ki so sestavni del športa. Kosi se je v spodnjem delu malo uštel, kar je mogoče tudi moja napaka, saj sem ga poslal po bolj sigurni liniji. V takšni superveleslalomski formi, kot je, bi lahko bolj napadel. Čater in Kosi sta bila sposobna doseči še boljši rezultat. Svojo kvaliteto, tekmovalnost in pristop je pokazal Hrobat,« je sklenil Pen.

Prva trojica razred zase

Tretji superveleslalom sezone je minil v zimski idili, majico vodilnega v disciplini pa je prvič v karieri nosil Švicar Mauro Caviezel. Temperature v Dolomitih so bile nižje od 10 Celzijevih stopinj pod ničlo, sneg pa je bil zaradi nizkih temperatur bolj podoben severnoameriškemu. Proga Saslong ni bila tako ledena kot v preteklih letih, postavitev pa je bila smukaška. V opisanih razmerah se je znova najbolje znašel Aksel Lund Svindal. Norvežan je dosegel 36. zmago v svetovnem pokalu. Svindal je dobil bitko stotink z domačim matadorjem Christophom Innerhoferjem. Italijan je na začetku sezone odlično pripravljen, saj se je drugič uvrstil na zmagovalni oder. Norvežan Kjetil Jansrud je zaključil najboljšo trojico, ki je bila danes razred zase. Svindal je dobil že svoj peti superveleslalom v Val Gardeni, najboljši je bil že v letih 2009, 2012, 2013 in 2015. Poleg tega je bil lani in pred tremi leti najhitrejši tudi na smuku.

Za presenečenje je s 4. mestom poskrbel Johan Clarey, ki je nosil startno številko 50. Francoz je dokazal, da je današnja postavitev bolj ustrezala smukačem, kar je sicer v Val Gardeni sicer praksa. Nemca Josef Ferstl, lanski zmagovalec, in Andreas Sander sta z uvrstitvijo med najboljšo deseterico poskrbela, da se Nemcem vsaj danes ni preveč kolcalo po Thomasu Dressnu, ki je po padcu v Severni Ameriki že končal sezono. Avstrijci na vrhu sicer niso imeli svojega tekmovalca, sta pa Matthias Mayer in Hannes Reichelt s sedmim in devetim mestom dokazala, da sta hitra. Kot tudi Max Franz, Christoph Krenn in Vincent Kriechmayr, ki so se uvrstili pred četverico Slovencev.

Jutri smuk, v nedeljo veleslalom

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo jutri nadaljeval z moških smukom (ob 11.45). Na treningih v Val Gardeni sta bila najhitrejša Američan Travis Ganong in Max Franz. Slovenski alpski smučarji so bili v ozadju. Med dobitnike točk bi se na drugem treningu s 27. časom uvrstil le Boštjan Kline. Sicer so slovenski tekmovalci dosegali uvrstitve na mestih pri repu. V nedeljo se alpska smučarska karavana iz Val Gardene preselila v bližnjo Alto Badio. Na progi Gran Risa bo potekal veleslalom (prva proga ob 10. uri, druga ob 13.), na katerem bodo od slovenskih alpskih smučarjev nastopili Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Miha Hrobat. Kranjec je bil lani v Alti Badii tretji.