Američani Caeleb Dressel, Ryan Held, Jack Conger in Michael Chadwick so že v prvi finalni disciplini z 1:21,80 dosegli nov rekord. Prejšnjo znamko Rusije iz Dohe 2014 so izboljšali kar za osem desetink sekunde, Rusi pa so se morali danes zadovoljiti s srebrom in evropskim rekordom 1:22,22.

Nov svetovni rekord je padel tudi v ženski konkurenci na 400 m prosto, kjer sta se za zlato udarili 18-letna Avstralka Ariarne Titmus, v Hongzhouju že zlata na 200 m prosto, in 16-letna Kitajka Jinjiahe Wang, zmagovalka na 800 m prosto. Kitajka, tudi svetovna rekorderka, je Avstralko preganjala vse do cilja in ji na koncu prepustila vse, zlato medaljo in po izidu 3:53,92 tudi oktobra v Budimpešti dosežen svetovni rekord, ki ga je Titmusova izboljšala za pet stotink sekunde.

Na koncu dneva so še za tretji svetovni rekord poskrbeli Brazilci Altamir Luiz Melo, Fernando Scheffer, Leonardo Voelho Santos in Breno Correia, ki so 4 x 200 m prosto zmogli v 6:46,81 minute in bili kar 2,25 sekunde hitrejši od starega rekorda Rusije iz leta 2010. Rusi so zaostali vsega tri stotinke sekunde in se morali zadovoljiti s srebrom in evropskim rekordom, bron so ob navdušenem navijanju polnih tribun osvojili Kitajci, prav tako hitrejši od starega svetovnega rekorda, ki so popravili azijski rekord.