Dodatni izvoz kokaina iz Latinske Amerike, ki ga proizvajajo v Kolumbiji, se razširja vse od Maroka do Balkana. Na teh območjih tolpe ustvarjajo lastne tihotapske poti, neodvisno od proizvajalcev kokaina. To vpliva na hitrejše trgovanje, ki se izvaja kjerkoli in kadarkoli, so zapisali v poročilu lizbonske agencije, poroča Guardian.

»Razpršenost kokainske trgovske poti v Evropo stopnjuje tekmovalnost med tolpami za obvladovanje trga in zavzemanje čezmejnih območij. Posledica tega je vse več nasilja in umorov, povezanih z drogami,« so še dodali.

Boj za prevlado sprožil nove metode prodaje

Povečano število tolp vpliva tudi na nove tehnike prodaje. V Franciji, Veliki Britaniji in Belgiji so ustvarili posebne klicne centre, v katerih so zaposleni kurirji. Slednji drogo pošljejo strankam, ki se za dostavo dogovorijo preko telefona. Centri se nahajajo v Španiji ali na zahodnem delu Balkana.

»To je tipičen znak tekmovalnosti med tolpami, saj morajo te poleg produkta razvijati dodatne storitve, kot je hitra dostava kamorkoli in kadarkoli,« so zapisali v poročilu.

Posledica so tudi spremembe tihotapskih poti

Povečana dobava kokaina v Evropo pa je spremenila tudi ustaljeno tihotapsko pot iz Iberije v velika pristanišča Belgije, Francije in Nemčije. Trenutno je edina vstopna točka v Evropo pristanišče v Antwerpnu, kjer so v lanskem letu zasegli kar 41 ton kokaina. V poročilu pa opozarjajo na to, da je tihotapljenje preko pristanišč le vrh ledene gore, saj za prevoz zagotovo uporabijo tudi privatna letala, kjer ni policijskega nadzora.