Deklica in njen oče sta bila pridržana okrog desete ure zvečer in 163 drugih oseb iz Gvatemale. V jutranjih urah je začela dobivati napade, reševalci pa so ji ob prihodu izmerili telesno temperaturo, ki se je povišala na 41 stopinj Celzija. Ugotovili so, da deklica že več dni ni jedla ali pila. Še preden so jo s helikopterjem uspeli prepeljati v bolnišnico v mesto El Paso, je doživela še srčni napad, kljub oživljanju pa je po 24 urah v bolnišnici umrla, so sporočili z zvezne agencije za carino in zaščito meje (CBP), poroča Washington Post.

Prostori obmejnih oblasti niso namenjene družinam

»Starše prosimo, da s poskusom nezakonitega vstopa v državo sebe in svojih otrok ne izpostavljajo tveganju,« so ob dogodku povedali na ministrstvu za domovinsko varnost.

V novembru so na mejnih prehodih zabeležili 24.172 družin, ki so skušale ilegalno prečkati mejo. Komisar Kevin McAleenan iz CBP je na torkovem pričanju povedal, da so celice agencije, ki so v centrih namenjene za zadržanje migrantov neustrezne, saj niso namenjene družinam, ampak posameznikom. Do sedaj so po večini obravnavali samo moške, ki so ilegalno prečkali mejo, družine pa naj bi bila popolnoma nova realnost, je sodnikom povedal McAleenan.

Demokratski kongresnik iz Teksasa Beto O'Rourke je na twitterju zahteval celovito preiskavo in dejal, da morajo rezultate preiskave deliti s kongresom in javnostjo. Zdravniki bodo opravili tudi obdukcijo, rezultati pa bodo znani šele čez nekaj tednov.