Pri projektu sodelujejo tako slovenski in italijanski startupi, ki so del programa opravili v Sloveniji, del pa v Italiji ter s tem omogočili razvoj in rast svojega projekta na obeh trgih.

Razvojni temelji petnajstih podjetij

Most čezmejnega pospeševanja oziroma CAB 2018-19 je program za startup podjetja, ki je financiran pod okriljem evropskega čezmejnega programa Interreg Italija-Slovenija 2014-2020. Izmed 23 prijavljenih v tokratnem programu, ki se je začel z dvodnevnim CAB Bootcampom 1. oktobra v ABC pospeševalniku, svoje razvojne temelje postavlja petnajst izbranih podjetij.

Slovenski in italijanski projektni partnerji

Pospeševalni program CAB v Sloveniji izvaja ABC pospeševalnik, partnerji celotnega projekta CAB pa so še Fakulteta za management Koper Univerze na Primorskem, Gospodarska zbornica Slovenije in podjetje Smart Com. Italijanski projektni partnerji pa so poleg omenjenega še Ca 'Foscari Univerza v Benetkah - oddelek za management, Univerza v Trstu - oddelek za ekonomijo, podjetništvo, matematiko in statistične študije Bruno de Finetti in zasebni partner Gruppo Euris.

Sodelovanje z vodilnimi podjetji obeh držav

CAB pospeševalni program bo zagonskim podjetjem omogočil možnost sodelovanja z vodilnimi predstavniki industrije, ki jih v Italiji predstavljajo podjetja Aristoncavi, Danieli, Aquafil, Asalaser, Carel Industries in Irinox, v Sloveniji pa družbe BTC, Petrol, Telekom Slovenije in Triglav. Program se bo osredotočal na edinstvene značilnosti, ki jih ponuja programsko območje Slovenija in Italija. Predstavlja idealno okolje za razvoj trga, kjer imajo nova podjetja možnost preverjati nove poslovne modele, Italija, še posebej njen severni del, pa je po drugi strani okolje z ustaljenim ekonomskim razvojem in tako ponuja pomembne temelje za razvoj podjetij. Tako v Ljubljani kot v Italiji se bodo mentorirani projekti pripravljali tudi na sodelovanje na mednarodnem dogodku CAB Expo, ki bo predvidoma julija 2019 v Benetkah.

Startup ekipe se predstavljajo

Že danes pa se v Kristalni palači v BTC Ljubljana z nekajminutnimi predstavitvami predstavljajo startup ekipe, ki so sodelovale v CAB: Soplaya, Vires Electric Mower robot, Foxwin, Picosats, UZTZU, Shop-o-rama, Luckyoneteam, Tomappo, Cafelier, Flexyteam, Omniopti, Procurean, Codebrainer, Datahoney (by Honeycomb) in Creanest.