Dahlov vnuk Ned Donovan je za britanski BBD dejal, do so medalje, ki so jih poslali z ministrstva za obrambo, prejeli v sredo, na dan, ko je pisateljeva druga žena Felicity Crosland praznovala 80. rojstni dan. Donovan jih je slavljenki med rojstnodnevno zabavo izročil kot presenečenje: »Bila je izjemno navdušena in rekla, da jih bo shranila pod blazino.«

Med drugo svetovno vojno je bil Dahl pilot Kraljevega vojnega letalstva. Leta 1940 je njegovo letalo strmoglavilo in pisatelj je bil hudo poškodovan. Kar šest mesecev je preživel v bolnišnici. Po okrevanju se je ponovno pridružil letalcem v Grčiji in bil soudeležen v bitki v Atenah leta 1941.

Dahl si je prislužil skupno štiri medalje, med njimi zvezdo 1939-1945, to so podeljevali vojakom, ki so se med vojno borili v tujini, ter Afriško zvezdo, namenjeno tistim, ki so se borili na severu Afrike med letoma 1940 in 1943.

Družina medalje prejela po pošti

Njegov vnuk si želi, da bi bile medalje na ogled v Dahlovem muzeju v mestu Great Missenden, ki se nahaja v okraju Buckinghamshire. Zakaj jih pisatelj ni prevzel sam, ostaja neznanka. Donovan je razmišljal, da je morda v svojem slogu menil, da je to zelo »nekul«. Družina je medalje pridobila tako, da je poprosila ministrstvo, naj preverijo, ali še vedno posedujejo priznanja. Odgovora niso prejeli, nato pa so odlikovanja prispela po pošti.

Dahl je zgodbe iz časov služenja Kraljevemu vojnemu letalstvu popisal v knjigi Going Solo (1986), še navaja BBC.

Pisatelj se je po izidu prve knjige za otroke Jakec in breskev velikanka leta 1961 posvetil zgolj pisanju. Njegova dela so bila prevedena v 58 jezikov in prodana v več kot 250 milijonov izvodih. Za svoje delo prejel več kot 25 nagrad. Po avtorju se je med drugim nekaj let imenovala nagrada Roald Dahl Funny Prize, po njegovih delih pa je bilo posnetih več filmov in uprizorjenih več muzikalov.