Wall Street Journal poroča, da newyorške zvezne tožilce, ki so pred kratkim poskrbeli, da bo šel nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen za tri leta v zapor, zanima, kako so se porabljali milijoni dolarjev zbranih sredstev za inavguracijo. Sumijo, da nenamensko, šlo pa bi lahko tudi za pranje denarja in poskus bogatih donatorjev, da si zagotovijo politični vpliv, kar sicer v ZDA ni niti najmanj nenavadno.

Preiskavo so začeli na podlagi dokumentov, ki so jih zasegli aprila med racijami na Cohenovem domu, v njegovi hotelski sobi in pisarni. Naleteli so tudi na posnetek pogovora med Cohenom in nekdanjo svetovalko prve dame Melanie Trump Stephanie Winston Wolkoff, ki je sodelovala pri inavguracijskih aktivnostih in je Cohenu izrazila zaskrbljenost glede tega, kako je inavguracijski odbor porabljal denar.

Omenjeni odbor je sporočil, da se ne zaveda nobene preiskave, sicer pa naj bi bilo njegovo finančno poslovanje povsem zakonito in je bilo tudi revidirano. Denar, zbran od zasebnih donatorjev, naj bi bil porabljen v skladu z zakonom in pričakovanji donatorjev.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je zagotovila, da to nima nič s predsednikom Donaldom Trumpom ali prvo damo Melanio Trump. Šlo naj bi za nov načrt demokratov, da se znebijo predsednika, ki ga ne marajo.

Trumpov inavguracijski odbor je za razne dejavnosti okrog predsedniške prisege na položaj zbral 107 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več od prejšnjega rekorda, ki ga je zbral odbor za inavguracijo Baracka Obame leta 2009.