Britanska premierka Theresa May je po dobljeni zaupnici v parlamentu prišla v Bruselj, da bi od evropskih voditeljev dobila nova zagotovila glede ločitvenega sporazuma. Težave ji povzroča predvsem varovalka za preprečitev trde meje na irskem otoku po umiku Velike Britanije iz EU, ki predvideva, da bi EU in Velika Britanija vzpostavili enotno carinsko območje, nekatera pravila notranjega trga pa bi še naprej veljala za Severno Irsko. Prav zaradi te varovalke, ki ni po godu zagovornikom najtršega brexita, je morala Mayeva preložiti glasovanje o dogovoru v britanskem parlamentu, saj ni bilo rečeno, da bi ga poslanci podprli.

Šarec: Pogajanja so končana

Zaradi zapletov na Otoku so evropski voditelji sicer kazali razumevanje za Mayevo, vendar so drug za drugim ob prihodu na vrh dajali jasno vedeti, da ponovna pogajanja o ločitvenem sporazumu ne pridejo v poštev. Dopuščali pa so možnost za dogovor o posameznih pojasnilih sporazuma. Manj kot štiri mesece pred britanskim izstopom iz EU so evropski voditelji včeraj hoteli predvsem slišati, kako si Mayeva predstavlja pomoč, da bi ji izpogajani ločitveni sporazum vendarle uspelo spraviti skozi ratifikacijski postopek v parlamentu. »Kar zadeva EU, so pogajanja končana. Mi ne moremo več iskati nekih novih rešitev, naredili smo, kar smo lahko, zdaj je žogica na Otoku,« je ob prihodu na vrh poudaril premier Marjan Šarec. Zvenel je podobno kot drugi predsedniki vlad.

Mayeva je sicer pred začetkom pogovorov z evropskimi voditelji kar sama znižala pričakovanja, da bi lahko želena zagotovila dobila že v četrtek. »Ne pričakujem takojšnjega preboja. Upam pa vendarle, da bomo lahko čim prej začeli urejati zagotovila, ki so nujna,« je dejala Mayeva. Glasovanje o ločitvenem dogovoru bo v britanskem parlamentu šele januarja. Svoje poglede je britanska premierka voditeljem predstavila na večerji, nato pa so evropski voditelji brez nje začeli razpravo, kako bi ji dejansko lahko pomagali.

Nov trgovinski sporazum

Ena izmed možnosti je bila posebna politična izjava, v kateri bi zapisali, da bo varovalka veljala le kratek čas oziroma dokler bo nujno potrebno. Izjava naj bi torej pojasnjevala, da ni temeljni namen varovalke, da bi sploh bila kdaj uporabljena. Prevedeno iz diplomatskega jezika to dejansko pomeni, da bi EU poskušala z Veliko Britanijo skleniti nov trgovinski sporazum, s katerim bi zagotovila, da med Irsko in Severno Irsko ne bi bila vzpostavljena trda meja.