Poseg sta opravila kirurga asist. Simon Hawlina s kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in asist. Robert Kordič, dr. med., vodja oddelka za otroško kirurgijo na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Pri zdravljenju in diagnostičnih preiskavah je sodeloval klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

»Operacija je potekala brez zapletov. Dosežek je plod večletnih izkušenj pri laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor oziroma občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in instrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne instrumente,« je povedal Hawlina.

»Gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem z minimalnim posegom v telo odstranimo tumorsko tvorbo. Okrevanje po takem posegu je zato praviloma hitrejše. Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. Pred operacijo je diagnostiko otroka in pripravo načrtoval lečeči pediater endokrinolog. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita,« je poudaril Kordič.

Tumor nadledvičnice je v tej starosti izredno redek. Otrok je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi. Na trebuhu pa ima zgolj štiri točkaste ranice in bo imel normalno življenje, so sporočili iz službe za stike z javnostmi UKC Ljubljana. lo