Pa poglejmo, kaj skriva Potemkinova vas Slovenija te dni v svojih nedrjih.

Drugi krog županskih volitev je mimo. Skoraj mimo. Popovič se ne more sprijazniti s porazom in se bo še naprej, do onemoglosti, pritoževal. Zlobni jeziki se sprašujejo: Le kdo bo od zdaj zagotavljal nemoteno poslovanje italijanske mafije na naši obali?

Čestitam volilcem v Radencih. Razumem jih. Človek postane kar ganjen, ko posluša Leljakove izjave: »Grehi so življenjski, mnogi jih naredijo. Ampak največji greh je, če grehe ponavljaš, če se od grehov nečesa ne naučiš.« Potem res ni nič takega, če izvoliš bivšega zapornika, ki je sedel zaradi različnih goljufij, in do vratu zadolženega človeka. Še dobro, da je postal župan. Ko mu bodo trgali dve tretjini županske plače, bo odplačal, pomislite, skoraj odstotek dolgov. Morda najprej tega, ki ga dolguje občini. Ne bomo drobnjakarski in se ukvarjali z »malenkostmi«, kot je ta, da je na svojo roko »raziskoval« grobišče ali da ima kontroverzna stališča do ustaškega gibanja. Pomembno je, da se je iz svojih grehov kaj naučil. Morda samo to, da se splača grešiti? Bodo tudi občani deležni svoje lekcije? V najslabšem primeru jim še vedno ostane tolažba, da jim ne more zbežati v Avstralijo.

Čestitam tudi prebivalcem Kostela, da so v drugem krogu izvolili Ivana Črnkoviča. Gotovo si zasluži poleg odškodnine, ki se je prelila iz naših revnih denarnic v njegovo, tudi župansko funkcijo. Čeprav ne bomo nikoli izvedeli, ali je, in koliko je, prinesla provizija za Patrio.

Ko sem že pri orožarski aferi, se nam res obeta nova? Nakup bojnih vozil boxer 8x8, ki jih želi imeti Slovenska vojska, bo namreč skoraj še enkrat dražji od osemkolesnikov, ki jih je pred leti priskrbela Patria. Nihče ne ve, koliko bodo potem stali servisi in vzdrževalna dela. Največji problem pa je dvom, da taka vozila Slovenska vojska v resnici potrebuje. Erjavec je ravno pravi čas postal obrambni minister. Ima že prakso s podpisovanjem spornih pogodb.

Čestitam Alenki Ermenc, ker so jo imenovali za prvo načelnico generalštaba SV. Kako sem ponosna na to, da ima samo Slovenija žensko na tako visokem položaju. Priznam, že od nekdaj so mi všeč uniforme. A ne morem in ne morem se odločiti, katera ji bolj pristaja: od naše vojske ali od malteškega reda. Kako bi bila šele lepa fotografija z naslovom: generalka in 35 malteških vitezov.

Čestitam Pahorju in Židanu, da sta se po tednu dni odlašanja le usmilila in nelagodno sprejela katalonskega predsednika vlade Quima Torro na neuradni pogovor. S poudarkom na »neuradni«. Si ga na uradnega nista upala? Ali Pahorjevo srce »ne bije več tako glasno za katalonski narod«, kot je pred njihovim referendumom o neodvisnosti? Moje še vedno.

Čestitam poslancem, ker so si hoteli zvišati svoje »nizke« plače. Skoraj bi jim uspelo, če ne bi bila proti Levica in Lista Marjana Šarca. Zanimivo, da so se pri tej temi vse druge stranke prav rade povezale in sodelovale z osovraženo SDS. Če gre za njihove žepe, ni nobenih ovir. In eden od razlogov za zvišanje? »Zaradi nizkih plač trpi naš ugled.«

Naj vsaj končam z dobro novico. Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog proti Dušanu Mercu. Ni mu bilo mogoče očitati, da je bila zaradi njegovega ravnanja učencema povzročena hujša kršitev njunih pravic, saj jima ni bila kršena ustavna pravica do izobrazbe in šolanja. Končno prava odločitev. Ostaja pa grenak priokus, da so si nekateri skušali še pri tej sporni zadevi nabirati politične točke.

Polona Jamnik, Bled