Radijska oddaja Izštekani Vala 202 je v ljubljanskem Kinu Šiška zaznamovala 25-letnico delovanja, še pet let starejša pa je kariera Helene Blagne, ki je v ta namen za poslušalce organizirala veliki koncert v Hali Tivoli. Na odru so se ji med drugimi pridružili Manca Špik, zakonca Marjetka in Raay Vovk, zasedbi Kvartopirci in Elvis Jackson, med občinstvom pa je bilo opaziti pevkino gledališko kolegico Salome in Damjana Murka s soprogo. Večina podjetij in organizacij, ki dajo kaj na svoj ugled, medtem prireja slavnostna novoletna srečanja z nastopajočimi estradniki, če proračun dopušča, tudi z bogato obloženimi samopostrežnimi bifeji. Uveljavljeni gledališki ustvarjalci in preostali kulturno ozaveščeni meščani so priložnost za predpraznične objeme izkoristili na premieri drame Iva Svetine V imenu matere, ki je bila v petek ob spremljavi razstave umetnij kolektiva IRWIN Kapital 2018 v ljubljanski Drami, v mariborski Drami pa so pod sloganom »Najboljše šele pride« medtem slavnostno pogostili 700 povabljencev na novoletno zabavo banke Nova KBM.

Cerar se veseli nadgradnje, Iris Mulej prisega na umetne

Prazničnemu času ustrezno so v reviji Obrazi predstavili družinsko idilo znanega para, tokrat nekdanjega premierja in zunanjega ministra Mira Cerarja in Mojce Stropnik, ki pričakujeta prvega skupnega otroka. Fotografirala sta se ob okrašeni smrečici in z bralci delila anekdoto o tem, kako sta se razveselila novice o naraščaju. »Mojca mi je novico povedala zelo umirjeno, saj ni natančno vedela, kakšna bo moja reakcija,« je stisko partnerice razkril Cerar, ki ima že dva odrasla otroka, s katerima se odlično razumejo. Na srečo jo je nazadnje, a vendar po razmisleku, razveselil z odobravanjem: »Ko sem ji po premisleku dejal, da sem vesel najinega prihajajočega otročička, se je veselo sprostila tudi ona. Dojenček, ki ga pričakujeva, ne pomeni ločene zgodbe, temveč nadgradnjo, obogatitev in novo veselje v naši širši družini.«

Lahkotnejših prazničnih tem so se lotili v reviji Zvezde, kjer so med znanimi obrazi preverili, ali so jim bolj všeč naravne ali umetne smreke. Manekenka in vplivna uporabnica instagrama Iris Mulej recimo priznava, da že dolgo prisega na umetne, saj trajajo dlje, pa čeprav so naravne v resnici lepše. Z novoletno okrašenimi drevesci Rosvita Pesek v desetstranskem intervjuju, objavljenem v reviji Reporter Magazin, medtem primerja pretirano našminkane televizijske voditeljice, ki s svojim videzom preusmerjajo pozornost od teme, s katero naslavljajo gledalce. A tudi moški so včasih nemarni. Najbolj jo zmoti, ko imajo prekratke nogavice in zato razkrivajo »vse bogastvo poraščenosti« na nogah. Tovrstne spodrsljaje televizijska voditeljica gotovo pravočasno prepreči pri svojem partnerju Mitji Ferencu, ki se na ekranu znajde precej pogosto – med pogovorom je namreč izpostavila, da koncert njegove zasedbe Prifarskih muzikantov nacionalka vsako leto uvrsti v svoj praznični TV-program. Spraševali so jo tudi o uspehu sina Filipa Peska, ki se uveljavlja kot motivacijski govorec oziroma trener za prodajo. »Ali mi verjamete, da ga ne razumem in da ne razumem njegovega silovitega naskoka,« je iskrena o nepoznavanju vsebine njegovega dela in pojasnjuje, da se je za pot nepričakovano odločil po vrnitvi z dvoletnega študija v Ameriki, ko ji je tudi zatrdil, da bo s tretjino dela zaslužil trikrat več od nje.

Edi Pucer ne zna z žago, slavni župnik ostal brez honorarja

Za moteč element v informativnem programu bi do videza neizprosna Peskova gotovo izpostavila informativnega voditelja pri konkurenci Edija Pucerja, ki je oddajo 24 ur na Pop TV v zadnjem obdobju vodil s povitim prstom. Pojav so zaznali pri reviji Nova in Pucer jim je priznal, da se je poškodoval doma, pri nespretnem rokovanju s krožno žago. Vesel je, da se je samo porezal, pa tudi, da se je ob neljubem incidentu lahko iz prve roke prepričal, kako odlične storitve ponuja ljubljanska urgenca. Rokodelstvo oziroma tvegana hišna opravila gredo medtem bolje od rok voditelju razvedrilnih vsebin Petru Polesu. Reviji Avenija je povedal, da se rad sprošča »umetniško«, torej dela z rokami, ustvarja lesene izdelke. Trenutno hčerkama rezlja hišo za punčke, med ravnokar končanimi presežki pa izpostavlja ročno izdelani pladenj za hladilnik.

Manj časa za hobije ima na spletu slavni župnik iz Bohinja Martin Golob, ki so ga na klepet prav tako kot Rosvito Pesek povabili ustvarjalci revije Reporter Magazin. Pravi, da se na račun njegove spletne slave predvsem šalijo, kljub visokemu številu ogledov videoposnetkov pa ne računa, da mu bodo s katoliškega portala Aleteia, pod okriljem katerega videodnevniki nastajajo, nakazali pripadajoči honorar. Razlog za to ni krščanski altruizem, ovira je birokratska – kot župnik namreč nima registrirane dejavnosti samostojnega podjetnika, župnija pa ni pravna oseba. Golob še pove, da župniki kljub pomanjkanju dopusta ne poznajo delovne izgorelosti, saj se lahko iztrošiš samo v službah, ki te ne izpopolnjujejo – občasno gre sicer za nekaj dni na izlet v Medžugorje, najpogosteje pa na enodnevni izlet na morje v družbi kolegov župnikov ali ministrantov. Več od tega si ne upa, saj mora biti dosegljiv za farane – nikoli namreč ne veš, ali bo vmes kdo umrl. Nekaj besed je namenil še razvoju turistične ponudbe v Bohinju in pri tem v šali predvsem izpostavil obiskovalce iz Azije, ki se menda čudijo, zakaj rac v jezeru ne polovimo in pojemo.

Nad krutostjo ljudi, natančneje novinarjev, je v tem prazničnem času razočarana še državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Reviji Suzy je odločno zanikala vsa namigovanja, da je bila vzrok za razhod Matjaža Nemca in Iryne Osypenko, pri tem pa se še zahvalila soprogu, da je govorice pospremil izključno s humorjem in dobro voljo. »Najtežje breme v resnici nosijo oni sami in niti predstavljati si ne znam, kako boli gniloba v duši,« je s sklepnimi besedami občutno precenila tegobe, ki jih v sebi nosijo ustvarjalci tabloidnih vsebin.