V zvezi z omenjenimi izjavami je že ljubljansko okrajno sodišče pred meseci Popoviču naložilo 3500 evrov odškodnine. Ljubljansko sodišče je v županovih izjavah prepoznalo poseganje v njene osebnostne pravice in mu je že leta 2014 z začasno odredbo prepovedalo javno govoriti o njenem telesu.

Na Okrožnem sodišču v Kopru v zvezi z omenjenimi izjavami pa je skoraj pet let po predobravnavnem naroku danes stekla glavna obravnava v zasebni tožbi, v kateri Carlova Popoviču očita kaznivo dejanje obrekovanja.

Popovič je v svojem zagovoru izpostavil, da je Carlova kot »absolutna javna oseba« o njem namerno poročala pristransko, v konkretnem primeru pa mu je pred sodiščem postavila provokativna vprašanja. Da bi preusmeril pozornost, je danes pojasnil obtoženi, je izrekel komentar o njeni intimi, pri čemer je sam ocenil, da ni bil žaljiv, pač pa je novinarko celo pohvalil.

Obenem je z drugo izjavo na račun Carlove želel spodbuditi javno razpravo o novinarjih nacionalne televizije in o tem, ali zanje sploh veljajo pravila glede izogibanja konfliktu interesov. »Vse skupaj je bila kritika njenega dela in ne Eugenije Carl kot osebe,« je še navedel Popovič.

Naslednji narok bo na vrsti že čez teden dni, glede na število predlaganih prič pa se obeta dolgotrajen postopek.