S preoblikovanjem se ne strinja niti zveza Nato, ki vodi okoli 4000-članske mednarodne sile Kfor, ki od junija 1999 na Kosovu skrbijo za varnost po skoraj dvoletnem konfliktu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je nedavno opozoril, da do namere prihaja ob nepravem času, da je v nasprotju z nasvetom zaveznic in da ima lahko resne posledice za prihodnost Kosova v evroatlantskih povezavah.

Ima pa Priština podporo veleposlanika ZDA Philipa Kosnetta. Po poročanju medijev je središče Prištine danes okrašeno z ameriškimi zastavami.

Medtem z območij z večinsko srbskim prebivalstvom danes poročajo o prihodu okrepljenih enot Kforja. Za francosko tiskovno agencijo AFP so sicer v Kforju zagotovili, da gre za običajne vojaške vaje, ki potekajo po vsej državi. »Danes je eden od konvojev na severu Kosova, včeraj je bil v Prizrenu na jugu,« je dejal tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso. AFP poroča o okoli 50 vozilih Kforja v razdeljeni Mitrovici, več deset naj bi jih bilo na poti na mejo s Srbijo pri mejnem prehodu Jarinje.

Predlogi zakonov, ki jih je parlament brez glasov poslancev vladne stranke srbske manjšine Srbske liste podprl v prvem branju oktobra, predvidevajo postopno preoblikovanje varnostnih sil v vojsko, ki bo »varovala suverenost in ozemeljsko celovitost Kosova«, katerega neodvisnost Beograd, niti stalni članici Varnostnega sveta ZN Rusija in Kitajska, ne priznavajo.

Varnostne sile vzpostavili leta 2009

Varnostne sile Kosova so vzpostavili leta 2009 v skladu z ustavo, potem ko je Kosovo 17. februarja 2008 razglasilo neodvisnost. V celoti so postale operativne leta 2013. Gre za profesionalne varnostne sile, ki so oborožene samo z lahkim orožjem in so pod civilnim nadzorom. Imajo 2500 aktivnih članov in do 800 rezervistov, dejavne pa so ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih. Sodelujejo lahko tudi v mirovnih misijah in pri pomoči v tujini. Po poročanju srbskih medijev naj bi imela vojska okoli 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov, preoblikovanje pa naj bi trajalo deset let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Beograd Prištino obtožuje, da bo z oblikovanjem vojske kršila lastno ustavo, ki za vzpostavitev vojske določa dvotretjinsko podporo v parlamentu, tudi srbske manjšine. V parlamentu pa bodo o zakonih v petek odločali z navadno večino, tako kot že v prvem branju oktobra. Takrat je neimenovan predstavnik Nata za agencijo Reuters povedal, da zavezništvo podpira kosovske varnostne sile s sedanjim mandatom in da bo v primeru "razvoja njihovega mandata" moralo znova preučiti raven svojega angažmaja na Kosovu. V Natu pa so poudarili da ostajajo zavezani ohranjanju varnosti in stabilnosti na Kosovu s silami Kfor.

Odločitev za oblikovanje vojske bo še dodatno zaostrila odnose med Srbijo in Kosovom, pa tudi v regiji, saj do nje prihaja v času že tako napetih odnosov med Prištino in Beogradom zaradi 100-odstotnih kosovskih carin na srbsko blago. Do odločitve prihaja tudi v času, ko Beograd pod vodstvom srbskega predsednika Aleksandra Vučića krepi svojo vojsko in njeno opremljenost.

Vučić: Srbija bo naredila vse za ohranitev miru

Vučić je danes opozoril, da bo Srbija naredila vse za ohranitev miru in stabilnosti, da pa se bodo razmere bistveno poslabšale po tem, ko bo Priština v nasprotju z mednarodnim pravom sprejela odločitev o oblikovanju vojske. Po uvedbi kosovskih carin je to namero označil kot nov, provokativen in enostranski ukrep, zaradi katerega je Srbija zelo zaskrbljena za usodo kosovskih Srbov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Poudaril je, da je Kfor tisti, ki ima v skladu z resolucijo VS ZN 1244 mandat za »razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev«. Napovedal je posvete s prijatelji Srbije v VS ZN o akcijah, ki bi jih lahko izvedli kot odziv na oblikovanje kosovske vojske.

Srbski dnevnik Večernje Novosti pa je pred časom poročal, da je Vučić pod pritiskom sodelavcev, da bi v primeru oblikovanja kosovske vojske Srbija Kosovo razglasila za zasedeno ozemlje, navaja nevladna medijska organizacija BIRN na svoji spletni strani Balkaninsight.

Kosovske oblasti so v minulih letih že večkrat neuspešno skušale spremeniti mandat kosovskih varnostnih sil v vojsko. Nazadnje spomladi lani, ko pa sta koraku nasprotovala tako Nato kot ZDA.