»V času preiskave se je tedensko odpeljalo tudi do pet tovornjakov cistern proti Italiji,« je obsežnost ilegalnega posla s pogonskimi gorivi, ki ga je organizirala kriminalna združba s sedežem v okolici Maribora, ubesedil Robert Munda, vodja kriminalistov Policijske uprave Maribor. Zgolj z utajo davka na dodano vrednost (DDV) naj bi združba ustvarila 3,3 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Po torkovi sklepni operativni akciji, v okviru katere so kriminalisti opravili skupaj 31 hišnih preiskav. Zoper šest od 14 osumljencev je bilo odrejeno sodno pridržanje, a jih je včeraj popoldne preiskovalni sodnik izpustil na prostost. Med šesterico je več starih znancev policije, domnevna vodja združbe pa sta Cvetka B. in njen zunajzakonski partner Iztok D. V Dupleku imata znan podjetniški kompleks z gostinskim lokalom in lepotilnim salonom, ki je bil v torek v središču pozornosti kriminalističnega interesa. Člani združbe so osumljeni več kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja.

Fiktivno navajali, da potujejo maziva na vzhod

Par iz Dupleka naj bi najmanj štiri leta organiziral zelo premeten posel. In sicer naj bi združba od madžarskega podjetja s sedežem na Slovaškem kupovala na tisoče hektolitrov oljnatega maziva, ki je uradno evidentirano kot antikorozivni dodatek in zato ni podvrženo plačilu trošarine. Pri uvozu maziva, ki je stranski produkt pri pridelavi naftnih derivatov, naj bi osumljenci uporabili ponarejeno dokumentacijo in fiktivne pogodbe, s katerimi so finančni upravi lažno prikazali, da cisterne nadaljujejo pot na Ciper, v Bolgarijo in na Malto. Dejansko pa so bile namenjene v skladišči v okolici Maribora. »Tam niso upoštevali nobenih predpisov o skladiščenju nevarnega blaga,« je opozoril Munda. V okviru hišnih preiskav so zasegli približno 80.000 litrov olja.

Združba je uvožena maziva prečrpala in jim v skladiščih primešala ravno toliko biodizla, da je tekočina dosegla minimalne standarde pogonskega goriva. Člani združbe so to gorivo nato odpeljali v Italijo in ga prodali na črnem trgu. Kupci so z njim praviloma poganjali gradbeno mehanizacijo in delovne stroje.

Združbi je prišla na sled finančna uprava. »Enemu izmed vpletenih podjetij smo novembra lani, po opravljeni finančni preiskavi, izdali odredbo o plačilu 300.000 evrov DDV in plačilu več kot 100.000 evrov okoljskih dajatev,« je razložila Damjana Slapar Burkat iz Fursa. Inšpektorji so o svojih izsledkih obvestili policijo, ki se je preiskave domnevnih kriminalnih dejanj lotila tudi s pomočjo tajnega sledenja in prikritega prisluškovanja telefonskim pogovorom.

Utajene davščine je domnevna kriminalna združba skušala »oprati« skozi mrežo slamnatih podjetij. »Te družbe so kot nekakšen plašč za organizatorje, ki se v njih ne pojavljajo ne kot direktorji, ne kot ustanovitelji. Na teh funkcijah so praviloma ljudje z družbenega dna,« je razložila Slaparjeva.