Aquaman (James Wan, 2018)

Aquamana, superjunaka iz stripov DC Comicsa, smo na velikem platnu lahko spoznali že v Ligi pravičnih, ki je bila uvod v njegov samostojni film, zdaj pa se mu pridružuje še bojevita Mera. Jason Momoa in Amber Heard sta v vlogah Aquamana in Mere, ki vladata podvodnemu svetu, balzam za oči, enako pa na vizualno, predvsem posebne učinke in bogat podvodni svet, stavi režiser James Wan (Priklicano zlo, Hitri in drzni 7). Wan se velikih modrosti ne trudi odkrivati, ampak se zaveda, da gre za zabavo, to pa podpira tudi široka igralska zasedba (Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren, Nicole Kidman…).

Spider-Man: Novi svet (Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman; 2018)

Čeprav gre še za en film o superjunakih, vseeno ne moremo reči, da gre za popolnoma običajen film o superjunakih. Spider-Man: Novi svet je novi svet tudi za ta žanr, saj letošnji favorit za oskarja za celovečerni animirani film na novo oblikuje predstave o Spider-Manu. Najstnik Miles Morales pade v paralelne svetove Spider-Manov, v katerih niso drugačni samo Spider-Mani, ampak je drugače animiran ves svet. Film pa ima vse, kar potrebuje dober animirani film za otroke, ki hoče biti zanimiv tudi za odrasle: humor, zanimivo animacijo, izvirno zgodbo, hkrati pa dovolj čustev, da se te dotakne.

Tatiči (Hirokazu Koreeda, 2018)

Socialna drama priznanega japonskega režiserja je lepo popotnico za pot po kinematografih dobila že v Cannesu, kjer je prejela zlato palmo, dobro pa je bila sprejeta tudi po drugih festivalih. Zdaj je nominirana še za oskarja za tujejezični film, člane akademije pa je prepričala s portretom revne japonske družine, ki se prebija skozi življenje z majhnimi tatvinami. Koreeda je z družino, ki jo povezuje neškodljiv kriminal, hotel opozoriti, da se zgražamo zaradi napačnih stvari in obsojamo napačne ljudi, o tem, na kateri strani je, pa ne pušča nobenega dvoma.

Asterix: Skrivnost čarobnega napoja (Alexandre Astier in Louis Clichy, 2018)

Brkata Asterix in Obelix se vračata na veliko platno. Pod novo pripoved iz univerzuma francoskih komičnih stripov, ki jih je spisal René Goscinny in narisal Albert Uderzo, sta podpisana režiserja in scenarista Alexandre Astier in Louis Clichy. Starešina galske vasi Čudomix se z glavnima junakoma poda na pot, na kateri morajo poiskati mladega druida, ki bo poslej varoval skrivnost čarobnega napoja, tako da se bodo lahko Galci še naprej uspešno branili pred Rimljani. Glasove so med drugimi posodili Mirko Medved, Iztok Lužar, Boštjan Perovšek in Tina Ogrin.

Dober, grd, hudoben (Sergio Leone, 1966)

Če imate v soboto tri ure časa, si lahko v Slovenski kinoteki v stilu ponovno ogledate zadnji del dolarske trilogije Dober, grd, hudoben. Brezčasno klasiko je režiral angleško negovoreči italijanski filmar Sergio Leone, kultno glasbeno podlago pa ji je posodil maestro Ennio Morricone. Špageti vestern ima seveda vse, kar od njega pričakuje ljubitelj žanra. Na videz lahkotno pripoved, redkobesedne protagoniste in veliko stiliziranega nasilja hitrih revolverašev. Clint Eastwood je Blondie, Eli Wallach je Tuco, Lee Van Cleef je Angel Eyes.