Vlada je danes za neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank imenovala Marka Tišmo, ki sedi v nadzornih svetih SIB banke in Term Olimia. Tišma bo začel delati že danes, njegov mandat pa bo krajši od predvidenih petih let, saj naj bi DUTB leta 2022 ukinili.

Počivalšek naj bi ga želel že v SDH

Tišmo je za neizvršnega direktorja predlagal Zdravko Počivalšek, ki se je očitno moral odpovedati Iztoku Gorniku, svojemu prvotnemu kandidatu za to mesto. Počivalšek je Gornika, ki dela kot svetovalec uprave Gorenjske banke, predlagal prejšnji teden, vendar je generalni sekretariat vlade tik pred sejo odločanje o njem umaknil. Prejšnjo sredo, dan pred vladno sejo, na kateri je bilo odločanje o Gorniku zadržano, smo v Dnevniku poročali, da se je pred sedmimi leti Gornik omenjal v zvezi z domnevno spornimi posli NLB pri kreditiranju srbskega podjetja Agroživ. Policisti so preiskavo zaključili že leta 2013 in ocenili, da sumov kaznivih dejanj ni, s specializiranega državnega tožilstva pa so danes sporočili, da še proučujejo celotno dokumentacijo in da tožilska odločitev še ni bila sprejeta.

Na ministrstvu za gospodarstvo so dejali samo, da je Tišma primernejši kandidat od Gornika. Tišma je bil v svoji karieri direktor Zdravilišča Rogaška, dvakrat direktor časopisa Večer ter direktor sektorja za marketing in korporativno komuniciranje v Novi Kreditni banki Maribor. Spomladi letos se je potegoval za mesto v upravi Slovenskega državnega holdinga, vendar je bil nato za člana uprave imenovan sedanji minister za finance Andrej Bertoncelj. Tišmo je po neuradnih informacijah tudi takrat podpiral Počivalšek, ki je do leta 2014 vodil družbo Terme Olimia. To družbo od lani nadzira Tišma.