Po poročilu Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) je lani v ZDA življenje zaradi strelnega orožja izgubilo kar 39.773 ljudi. Bojijo se, da se bo ta številka še dvignila, saj država ničesar ne spremeni in vztraja pri ustavni pravici do posedovanja strelnega orožja. V povprečju je zaradi njihove uporabe v ZDA kar 12 smrti na 100 tisoč prebivalcev. Po podatkih študije, ki jo je opravilo Ameriško zdravniško združenje, je številka primerjavi z drugimi državami zelo visoka. Japonska ima namreč le 0,2 smrtnih žrtev na 100 tisoč prebivalcev, Velika Britanija 0,3, Nemčija 0,9 in Kanada 2,1.

Ugotovili so, da je šest držav odgovornih za več kot polovico smrti na leto, storjenih s pomočjo strelnega orožja. Poleg ZDA so te še Brazilija, Kolumbija, Venezuela, Mehika in Gvatemala.

Najbolj pretresa visoko število samomorov

Kar 60 odstotkov smrti zaradi orožja predstavljajo samomori. Po ugotovitvah Izobraževalnega sklada za preprečevanje nasilja z orožjem se nasilje in samomori, po različnih predelih države, ne koncentrirajo naključno. Gre za območja, kjer je lastništvo pištol najbolj razširjeno in se ljudje s tem počutijo kot del skupnosti. Statistike kažejo, da ljudje o samomoru razmišljajo v trenutku obupanosti, ki lahko kdaj traja samo nekaj minut, dostop do orožja pa je v teh trenutkih lahko odločilen.

»Ljudje mislijo, da ni rešitve, ki bi ljudi odvrnila od tega, a številke kažejo, da orožje v domačem okolju povečuje nevarnost. Dostopnost do pištol lahko za trikrat poveča možnost, da se nekdo poškoduje,« je povedal Dakota Jablon, analitik iz Izobraževalnega sklada.

Študija CDC-ja priča o povečanju samomorov s pomočjo strelnega orožja. Lani se je na ta način ubilo kar 14.542 ljudi. V primerjavi z letom 2015 se je število samomorov na 100 tisoč prebivalcev dvignilo s 4,2 na 4,6.