Zgodba sega v februar letošnjega leta, ko naj bi funkcionarji in trenerji državne reprezentance na sedemdnevnih pripravah za tekmi z Jordanijo spolno nadlegovali igralke. Državni vrh je zdaj suspendiral predsednika tamkajšnje zveze Keramudina Karima, njegovega namestnika Jusufa Kargarja in generalnega sekretarja Sajeda Alija Rezo Agasado. Suspenz velja tudi za člana iz trenerskega štaba in enega od funkcionarjev, ki so bili na pripravah.

Eno glavnih vlog pri razkrivanju razmer v ženski reprezentanci je prevzela Chalida Popal, menedžerka reprezentance, ki je leta 2011 zbežala na Dansko, potem ko so ji s smrtjo grozili talibani. Tudi zato je afera odmevala po svetu. Enaintridesetletnica trdi, da sta dva člana iz štaba reprezentance zlorabila vsaj pet deklet.

Poleg spolnega nasilja so jih tudi pretepali

Popalova je za ameriški CNN povedala, da nogometašice o dogodkih javno ne želijo spregovoriti, saj se bojijo za lastno varnost in za varnost svojih družin. Nasilje nad nogometašicami je v Afganistanu še vedno pogosto, ena od igralk je pokazala tudi modrice in zatrdila, da so jo tepli s palico za biljard. Tudi sicer pa so afganistanske nogometašice že zaradi tega, ker sploh igrajo nogomet, tarča zavrtih gorečnežev, ki menijo, da ženske v športu nimajo kaj iskati. Za povrh so jim bile v podpis dane nove pogodbe, ki jim domnevno kršijo osnovne človekove pravice.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je dogodke že ostro obsodil. »Vsakršno takšno ravnanje s športniki, vseeno ali gre za moške ali ženske, je nedopustno,« so predsednika povzeli New York Times, BBC, Guardian in Daily Telegraph. Podporo afganistanski zvezi je neposredno po razkritju ustavil tudi danski sponzor in proizvajalec športne opreme Hummel in to kljub temu, da na zvezi očitke zavračajo.

Popalova je za pomoč zaprosila tudi Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), kjer so zaradi politike ničelne tolerance v odnosu do človekovih pravic sprožili hiter postopek in že v sredo so tudi tam začasno za tri mesece suspendirali predsednika zveze Karima.

Spolno nasilje v Afganistanu razširjeno tudi v ostalih športih

Fifa je v primer vključila tudi Združene narode, kaj lahko pa se zgodi, da bo afera zdaj dobila dodatne razsežnosti. Predsednik Olimpijskega komiteja Afganistana Hafis Wali Rahimi je za BBC namreč dejal, da spolno nasilje ni le del nogometa v Afganistanu.

Revolucija, ki so jo sprožile nogometašice, bo morda prinesla tudi druge korake v smeri demokratizacije ženskega športa v državi. Igralke morajo denimo na treningih ali pa tudi na zasebnih fotografijah, ki jih objavljajo na družbenih omrežjih, še vedno nositi tradicionalna muslimanka pokrivala. Tudi stiki z mediji so brez predhodne odobritve prepovedani.