Svetovni pokal v alpskem smučanju se je iz Severne Amerike preselil v Alpe. Moški bodo z izjemo odpadle söldenske veleslalomske preizkušnje, ki bo nadomeščena 20. decembra v Saalbach-Hinterglemmu, do konca koledarskega leta tekmovali v Italiji. Najprej se bodo v Dolomitih borili tekmovalci v hitrih disciplinah, ki jih jutri in pojutrišnjem v Val Gardeni čakata tretji superveleslalom in smuk. V nedeljo in ponedeljek pa bosta v Alti Badii dva veleslaloma.

Polovična slovenska reprezentanca, ki sta jo zastopala Klemen Kosi in Martin Čater, se je na poti v Dolomite ustavila v Ljubljani, kjer je predstavila bližnje načrte. Boštjan Kline in Miha Hrobat sta namreč ostala v Severni Ameriki dlje, saj sta se udeležila tekem nižjega ranga. »Vse z namenom, da pridobita dodatne smukaške kilometre, ki jih potrebujeta za dvig samozavesti,« je pojasnil glavni moški trener Peter Pen ter dodal, da sta Kline in Čater opravila nekaj dni slalomskega treninga na Pohorju.

Klemen Kosi: Vsaka naslednja tekma je najpomembnejša

Rezultatsko pozitivna plat začetka sezone sta deveto in 15. mesto Klemna Kosija na smuku in superveleslalomu v Beaver Creeku. Mariborčan je poudaril, da ju je dosegel na svojem najljubšem terenu v svetovnem pokalu, kjer se je pred tremi leti izkazal že na svetovnem prvenstvu, ko je v superveleslalomu dosegel deseto mesto. »V prvi vrsti sem vesel, da sem potrdil, da v Beaver Creeku na eni najtežjih prog na svetu dosegam dobre rezultate. Zavedam se, da se od preteklosti ne da živeti, da se moram potrditi na vsakem prizorišču. Stremim k temu, da bi bil vsestranski smučar, da bi lahko dosegal vidne uvrstitve na vseh terenih in podlagah. Za zdaj mi takšen preboj še ni uspel,« pravi 27-letni Klemen Kosi. »Vsaka naslednja tekma je zame najpomembnejša. Zato sem trenutno povsem osredotočen na Val Gardeno,« dodaja.

Statistika Klemna Kosija na dosedanjih desetih preizkušnjah na dolomitskih klasikah je slaba. Le enkrat je namreč osvojil točke svetovnega pokala za 22. mesto na superveleslalomu pred štirimi leti. Njegov smukaški zbir je torej ničeln. Podobno velja za Martina Čatra, ki je doslej v Val Gardeni smučal na petih preizkušnjah ter enkrat osvojil točke, ko je bil predlani 21. na superveleslalomu. Zanimivo je, da je tudi Boštjan Kline zgolj enkrat osvojil smukaške točke v Dolomitih, ko je bil pred šestimi leti 27. Tedaj je bil drugi sveži smučarski tekmovalni upokojenec Rok Perko. Kline je bil uspešnejši na superveleslalomih, saj je bil lani 13., predlani pa 15. Za nameček Slovencem ne govorijo v prid smukaški rezultati zadnjih štirih sezon, saj niso osvojili niti ene točke svetovnega pokala. Kot pravi, je statistika boleča predvsem za Pena, saj je Val Gardena zanj eno najljubših prizorišč svetovnega pokala.

Peter Pen verjame v povratek Boštjana Klineta

Martin Čater je bil v Beaver Creeku deležen ostrih kritik trenerja Petra Pena. Mariborčan je dejal, da se Čater odreka belemu kruhu, saj na tekmah ne smuča tako hitro kot na treningih. »Kar zadeva komunikacijo znotraj ekipe, je po mojem mnenju zelo dobra. Do Martina sem bil oster, ker sem želel, da v njem nekaj premaknem, da bo smučal bolj odločno,« odgovarja Peter Pen. »Nisem še slišal, da me je tako okrcal. Moram prebrati,« je komentiral Martin Čater. »V Severni Ameriki sem se preveč ukvarjal z rezultatom, manj pa s svojim smučanjem. To moram spremeniti. Super za ekipo je, da je bil hiter Kosi. Tako imamo dobro primerjavo, saj vsi verjamemo, da smo lahko hitrejši,« odgovarja Čater.

Veliko je v smučarskih krogih govora o Boštjanu Klinetu, poleg Andreja Jermana enega dveh Slovencev s smukaško zmago svetovnega pokala. »Verjamem v Boštjana, da se bo vrnil tja, kjer je že bil. Njegovi koraki so postopni. Na stvari gledam pozitivno. Zato lahko rečem, da je Kline trenutno v vzponu. Pred odhodom na poletne priprave v Južno Ameriko je bil 105. smukač na svetovni lestvici, trenutno je okrog 60. mesta. Res je, da ima nekaj težav s smučarskimi čevlji, a verjamem, da jih bo popravil. Tu smo malce v zamudi,« odgovarja Peter Pen. Glavni trener je o opremi še dodal, da je slovenska reprezentanca s sodelovanjem z Energiopuro razvila hitrejši dres, kot ga je imela v minuli sezoni, a še niso najhitrejši. Pri testiranju opreme slovenski reprezentanci pomaga nekdanji kitzbühelski podprvak Andrej Šporn.