Pionirski dom – center za kulturo mladih je nosilec mednarodnega projekta Mlado gledališče, ki poteka pod okriljem evropske komisije v okviru razpisa Ustvarjalna Evropa. Rdeča nit projekta, v katerem v Pionirskem domu sodelujejo s partnerji iz Romunije, Poljske in Srbije, je gledališka improvizacija.

Vrhunec mednarodni improdan

»Cilj projekta je povezovanje profesionalnih in neprofesionalnih gledaliških ustvarjalcev, pridobivanje novih gledaliških znanj in povečanje interesa mladih za obiskovanje in udeležbo pri gledaliških projektih ter vzgajanje občinstva za trajen odnos ljubezni do kulture,« je cilje strnila direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik. Vodja projekta Bjanka Kršmanc je pojasnila, da želijo zastavljeno doseči tako, da sodelujoči spoznajo gledališko improvizacijo in hkrati pridobijo znanje, kako te veščine uporabiti. »Gledališka improvizacija je namreč dostopno in zelo uporabno orodje, saj spodbuja sodelovanje, odgovornost, samoiniciativnost, prilagodljivost, uporabo telesa, obvladovanje raznolikih oblik komunikacije in mnogo drugih veščin, ki so uporabne tudi pri raznolikih oblikah v izobraževalnem procesu,« je poudarila Kršmančeva.

Projekt so v Pionirskem domu začeli septembra lani in so približno na polovici programske poti. Med drugim so pripravili delavnice tako za gledališke profesionalce kot osnovnošolske pedagoge iz vseh štirih partnerskih držav, ustanovili pa so tudi improvizacijsko skupino pedagogov, ki se tedensko srečujejo v Pionirskem domu in nadgrajujejo improvizacijsko znanje. »Udeleženci delavnic svoje znanje prenašajo naprej na otroke in mladostnike v šolah, ki tako z izkušnjami improvizacijskega gledališča postajajo kakovostno kritični in aktivnejši uporabniki kulturnih vsebin,« je prepričana vodja projekta. Mladi bodo svoje improvizacijske produkcije predstavili prihodnje leto na mednarodnem improdnevu, ki bo potekal v vseh partnerskih državah.

»Beseda še gre, telo pa težko sledi«

Čeprav projekt še ni zaključen, pa želijo v Pionirskem domu dosedanje delo nadgraditi, in sicer bi gledališki improvizaciji dodali še ustvarjalni gib. »Mladi se čedalje bolj zapirajo vase, kar se izraža tudi v govorici telesa. To je še zlasti vidno pri odrskih nastopih, tudi pri improvizaciji. Beseda še gre, telo pa težko sledi,« opaža Kršmančeva. Dodaja, da gresta improvizacija in gib z roko v roki: »Kdor pozna tehnike sodobnega plesa, mu te na odru lahko pomagajo.«

Zato v Pionirskem domu že pripravljajo prijavo za nov mednarodni projekt, ki bi prav tako potekal v okviru programa Ustvarjalna Evropa, v ospredje pa bi postavil ustvarjalni gib. Kot je ob tem poudarila Potočnikova, bo tudi tokrat njihova kandidatura temeljila na že pridobljenih izkušnjah. »To so programi, ki v Pionirskem domu že živijo, saj izvajamo programe sodobnega plesa, imamo pa tudi kakovostne pedagoge.« Projekt bi v Pionirskem domu radi uresničili v sodelovanju s partnerji iz Srbije, Poljske in Romunije ter pridruženimi partnerji iz Francije. Evropska komisija bo odločitev sporočila do konca junija.