Sicer pa me pretežno mučijo vprašanja o nas, volilcih. Recimo: kako razmišljajo ljudje, ki so v drugi krog volitev, in celo do izvolitve, naplavili spletkarje in ponarejevalce, za moralno sprevržena in kazniva dejanja obsojene ljudi, še včerajšnje »gotof si« kadre, goljufa, ki stotinam upnikom dolguje milijone evrov, podčastniško usposobljenega »raziskovalca in zgodovinarja« polpretekle zgodovine, častilca ustaštva, spreobrnjenca, ki brez trohice sramu spletkari s skromnejšo dojemljivostjo preprostejših duš? Se spomnite, koliko let je to uspevalo predsedniku upokojenske stranke, a so ga volilci naposled le spregledali? Se je pa na drugačen način priplazil h koritu, mimo praznika demokracije. Nikoli si nisem in si ne bom dovolil, da bi bil riba v bazenu njegovih političnih manipulacij.

Sprašujem se: so bili morda tekmeci tovrstnih manipulantov še slabši od izvoljenih, so bili morda tokratni poraženci še hujši, okoreli kriminalci? Na spletu sem si nedavno ogledal predstavitvi dveh županskih kandidatov na neki lokalni televizijski postaji. Na volitvah izločeni tekmec se mi je zdel pošten, razsoden in umirjen človek, a so volilci to večinsko prezrli. Izbrali so sleparja. Kaj je pri tem prevladalo? Kljubovalnost (do koga ali česa?), nerazgledanost, obglodana sposobnost presoje, morda celo sprevrženo občudovanje manipulantov, ki pač znajo in zmorejo? Nekaj slednjega poznam iz ožjega bivanjskega okolja. Dnevnikov kolumnist Boris Dežulović je nedavno zapisal, da bi iz takega kraja pobegnil, jaz se mu bom na daleč izogibal. Strah me je tovrstnih večinskih presoj.

Po mojem je to tema, ki bi jo morali proučiti politologi, sociologi, socialni psihologi, morda celo psihiatri… Je to morda sporočilo vsem nam: gotovi ste? Je to nekakšna mizerna kopija vstaje na pariških ulicah ali le odziv na to, da so strankokracije tako grobo zlorabile to državo?

Da vam bo le nekoliko lažje pri srcu: ste videli tisti met s korakom nazaj na parketu NBA, tisto podajo za točko na ameriškem ledu, pa onega fantina, ki v fuzbalu že celo večnost ni prejel gola?

Josip Meden, Ljubljana