Minuli četrtek, več kot pol leta po tistem, ko je v javnost brez večjega učinka prišel skoraj 40-minutni posnetek arabske princese Latife bin Mohamed Al Maktum, je BBC na svojem drugem programu o njej, njenem begu in tudi življenju v Združenih arabskih emiratih prikazal enourni dokumentarec. Film producentke in režiserke Jane McMullen, ki je posnela tudi dokumentarec o hollywoodskem producentu Harveyju Weinsteinu in umoru Kim Jong Unovega brata Kim Jong Nama, si je že mogoče ogledati na spletu, razkriva pa ne samo to, kako je princesa Latifa načrtovala beg iz domovine, ampak tudi to, kako daleč so Združeni arabski emirati od podobe svobodne države, ki jo prikazujejo mediji. In to, da je zgodba Latife morda res tako grozljiva in razburljiva, da je skoraj neverjetna, a je vseeno resnična.

Sestro zaprli za osem let

Množice turistov z Zahoda, ki se zgrinjajo v ZAE na počitnice, se, kot v filmu poudarja McMullenova, resnične narave države, ki jo obiskujejo, niti ne zavedajo, razen če kateri od njih ni ujet pri nespodobnem vedenju, kot je že poljubljanje v javnosti, je pa princesa Latifa vendarle odkrhnila del fasade. »Če mi ne uspe pobegniti, res upam, da bo iz vsega tega prišla kakšna pozitivna sprememba,« pravi Latifa na koncu posnetka, v katerem da jasno vedeti, da če je video prišel v javnost, to pomeni, da je mrtva ali pa v zelo slabem stanju. V videu 33-letna princesa opisuje življenje v zlati kletki in govori o tem, da življenje žensk v Združenih arabskih emiratih ni vredno nič, njenemu očetu, vladarju Dubaja, šejku Mohamedu bin Rašidu Al Maktumu, ki ima skupno 30 otrok, pa je po njenih besedah pomemben samo ugled.

Latifa, ki je oboževala adrenalinske športe, kot je padalstvo, je svoj prvi poskus pobega izvedla že pri 16 letih, a so jo ujeli. Po tistem je bila, kot trdi, tri leta in pol zaprta, ves čas pa so jo omamljali, pretepali in ji ugašali luč, tako da je po več dni ostajala v popolni temi. Latifa je po svojem prvem poskusu pobega vseeno imela več sreče kot njena sestra Šamsa, ki je pobegnila leta 2000, a so jo ujeli, in to v britanskem Cambridgeu, ter pripeljali nazaj v Dubaj, tam pa je bila zaprta več kot osem let. Latifa pravi, da je bila sestra, ko je odslužila kazen, popolnoma spremenjena in je okrog hodila kar z zaprtimi očmi, ves čas pa so jo pitali s tabletami.

Indija Dubaju pomagala ugrabiti princeso

Jane McMullen je v BBC-jevem dokumentarcu Escape from Dubai: The Mystery of the Missing Princess (Pobeg iz Dubaja: Skrivnost izginule princese) raziskala Latifine navedbe, opravila tudi intervjuje z aktivisti, odvetniki, novinarji in diplomati ter se pogovorila z Latifinimi prijatelji in pomočniki pri begu. Med njimi sta največjo vlogo odigrala Finka Tiina Jauhiainen in nekdanji francoski vohun Hervé Jaubert, ki je za plačilo organiziral beg. Z njim si je Latifa v sedmih letih izmenjala okoli 200 sporočil, zaupala pa mu je tudi, da ima prihranjenih 400.000 dolarjev. McMullenova je osvetlila tudi širšo sliko, v kateri pomembno vlogo igrajo politika in zavezništva med posameznimi državami. Tako je bila, o čemer priča nekdanji šef cambriške policije, brez utemeljenega razloga ustavljena preiskava ugrabitve Šamse v Veliki Britaniji, policistu, ki je bil odgovoren za primer, je bil zavrnjen vstop v Dubaj, Indija pa je bila ključna pri spodletelem begu Latife, saj so bile prav indijske oblasti tiste, ki so šejkovim specialcem pomagale ujeti jahto z Latifo, Tiino in Hervéjem, ki so bili na poti proti Indiji, od koder je princesa nameravala pobegniti v ZDA.

Zadnje, kar sta slišala njena sopotnika, je bilo, da raje umre na jahti, kot da bi se vrnila v Dubaj, to pa je poleg videa, ki ga je posnela Latifa, tudi zadnje, kar je izvedela javnost. Iz šejkove palače v Dubaju so medijem sporočili, da je princesa na varnem doma, a bolj kot njihove trditve, da je z Latifo vse v redu, odzvanjajo izjave, ki so jih v dokumentarcu poleg nje naslikali poznavalci dubajske države, kot je ta, da moški v Dubaju po zakonu lahko pretepajo ženske, da je v ZAE praktično nemogoče ostati neopažen, saj so povsod kamere, oblasti pa ti lahko sledijo, ne da bi imel prižgan telefon, in da gre za eno najdepresivnejših držav v regiji, ki je pravi zapor za tamkajšnje prebivalce. Šejk, ki se vozi v Mercedesovem džipu z registrsko številko 1 in se druži s svetovnimi voditelji, pa tako kot njegovi moški sorodniki lahko počne, kar hoče.