Aktualni makroekonomski podatki nam sicer rišejo sliko o zdravem trgu dela v ZDA, o upočasnitvi gospodarske rasti v tretjem četrtletju v evrskem območju (ta v tem zanaša 1,6 odstotka, predhodno pa 2,2 odstotka) in o nekoliko negotovih pogledih glede prihodnjega poslovnega ozračja v Nemčiji.

Nezaposlenost v ZDA še vedno ostaja pri zelo nizkih 3,7 odstotka, v mesecu novembru pa so dodali 155.000 novih zaposlitev, kar je sicer nižje od polletnega povprečja, ki znaša nekaj več kot 200.000 novih zaposlitev na mesec, a je še vedno veliko. Povprečne urne postavke so se z oktobra na november dvignile za 0,2 odstotka ter za 3,1 odstotka v medletni primerjavi. Novembrsko število na novo dodanih zaposlitev v ameriški ekonomiji sicer kaže na upočasnitev visoke rasti zaposlovanja v ZDA, vendar ni ničesar, kar bi kazalo na to, da Ameriška centralna banka (FED) ne bi dvignila temeljne obrestne mere v decembru.

Četrtletna rast BDP v evrskem območju je bila potrjena pri 0,2 odstotka, medtem ko je v prvega pol leta v povprečju znašala 0,4, lani pa 0,7 odstotka. Nezaposlenost se je v tem letu znižala tudi v evrskem območju, in sicer z 8,6 odstotka lanskega decembra na 8,1 odstotka v mesecu oktobru ob sicer zmerni rasti plač.

Zaradi eskalacije protekcionističnih politik na relaciji med ZDA in Kitajsko v tem letu trpi del nemškega proizvodnega gospodarstva, ki je močno vezan na naročila iz tujine. Zaradi vpeljave medsebojnih tarif med ZDA in Kitajsko se znižuje povpraševanje po produktih nemške industrije. Učinki trgovinskih vojn se že odražajo v podatkih.

Nemška gospodarska rast je v tem letu glede na prejšnje za eno prestavo nižje ravno zaradi nižje rasti tujega povpraševanja. Posledično se je nemški poslovni sentiment novembra že tretjič zapored znižal, in sicer se je indeks Ifo Business Climate novembra spustil na 102 točki z oktobrskih 102,9 točke. Podkazalnik dotičnega indeksa, ki meri negotovost med nemškimi podjetji, se je v novembru povišal najhitreje v zadnjih desetih letih.

Torej, sodeč po makroekonomskih podatkih, ki rišejo sliko postopne upočasnitve gospodarske rasti ob trgovinskih tveganjih, se najbolj spodbudni še podatki o trgu dela tako v ZDA kot v evrskem območju, in s tem v investicijskem smislu za bližnjo prihodnost v ospredje vstopajo segmenti gospodarstva, kakor je segment prodaje na drobno. Ob morebitni visoki državni investiciji v infrastrukturo v ZDA v prihodnjem letu, v letu pred predsedniškimi volitvami v ZDA, pa bi se celotna makroekonomska sika lahko dodobra spremenila.