»Če do dogovora ne bo prišlo, nujno potrebujemo rezervni načrt, a tudi v tem primeru je zelo malo verjetno, da bi se lahko izognili kratkoročnim motnjam,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes v Ženevi povedal namestnik vodje za regijo Evropa pri IATA Rafael Schvartzman.

V združenju so pozdravili napovedane korake EU in Velike Britanije v smeri dogovora, vendar pa letalske družbe potrebujejo veliko več podatkov. Toda: »Brexit za letalsko panogo ni dober,« je dejal generalni direktor združenja IATA Alexandre de Juniac.

Pogajalci bodo morali skleniti dogovore

Schvartzman je pogajalcem na obeh straneh svetoval, naj se dogovorijo vsaj o medsebojnem priznavanju licenc ter varnostnih in drugih standardov, ki veljajo v panogi. V nasprotnem primeru bo denimo moral vsak posamezni kos prtljage potnikov, ki prek Velike Britanije potujejo v Evropo, po britanskem izstopu iz povezave vnovič skozi varnostni pregled, pri čemer pa se ne bo mogoče izogniti dolgim vrstam pri kontroli potnih listin.

Ne glede na negotovost glede brexita v združenju za leto 2019 napovedujejo deseti čisti dobiček zapored, kar bi bil nov rekord za panogo. Letalske družbe utegnejo prihodnje leto po teh izračunih ustvariti skupaj 35,5 milijarde dolarjev (31,3 milijarde evrov) dobička, potem ko naj bi ga letos 32,3 milijarde dolarjev. Število prepeljanih potnikov se bo povečalo s 4,34 na 4,59 milijarde, kar pomeni rahel upad stopnje rasti s 6,5 na šest odstotkov.