»Ko vstopamo v policijske vrste, marsikdo sanja, da bo nekoč postal junak,« je zbrane nagovorila nova generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. »Junak je pogumen. A to ne pomeni, da ne občuti strahu, ampak da ga uspešno premaga. Iz kakšnega testa smo, spoznamo, ko življenje pred nas postavi pravo preizkušnjo. Moderni časi zagotovo pripomorejo k boljšemu življenju, povzročijo pa tudi to, da se naši medosebni odnosi razrahljajo. Današnji časi zagotovo potrebujejo junake in policisti ste zagotovo naši junaki,« je dejala Bobnarjeva in posebno pohvalo namenila tistim, ki dnevno ne nosijo uniform in niso posebej usposobljeni za tovrstne akcije, a imajo veliko srce in so pripravljeni priskočiti na pomoč, ko je treba. »Tudi med občani so junaki, ki kažejo, da naša družba še premore človečnost. To nas navdaja z zaupanjem. Tudi zaradi vas je ta država bolj varna,« je dejala generalna direktorica policije. Z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem sta podelila eno medaljo za hrabrost in enajst za požrtvovalnost.

Prejemniki medalj

Medaljo za požrtvovalnost sta prejela policista PPP Maribor Miran Čučej in Primož Šrok, ker sta junija letos v nevarnih razmerah s hitrim ukrepanjem preprečila, da bi moški skočil v reko in storil samomor.

Policist specializirane enote za nadzor pometa Slađan Dragić je medaljo za požrtvovalnost prejel, ker je junija v Velenju v prostem času preprečil beg nasilnemu in oboroženemu storilcu kaznivega dejanja poskusa vloma v vozilo ter ga z velenjskima policistoma tudi pomagal obvladati.

Policistka Valerija Verhovnik in policist Boštjan Kulovec s PP Novo mesto sta medaljo za požrtvovalnost prejela, ker sta avgusta do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči oživljala otroka, ki ni kazal znakov življenja.

Policist Gregor Mustafa s PP Rogaška Slatina je medaljo za požrtvovalnost prejel, ker je oktobra v Rogaški Slatini prijel in obvladal vlomilca, se obranil napada treh sostorilcev in pridobil podatke o njihovem vozilu, ki so bili koristni za nadaljnjo preiskavo.

Medalje za požrtvovalnost so prejeli še Alojz Lah in Jože Župec, policista PP Lendava Dejan Kardoš in Roman Čarni ter Dejan Kovačević. Dražen Papec, policist na PP za izravnalne ukrepe Kranj, pa je prejel medaljo za hrabrost.