Zgodovina razvrstitve priznanih glasbenikov v Klub 27 izhaja s konca 60-ih let, ko so med letoma 1969 in 1971 v enaki starosti preminuli Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin in Jim Morrison, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Že tedaj je nesrečno naključje, da so veliki glasbeniki svojega časa ta svet zapustili pri 27-ih letih, sprožalo komentarje in ugibanja. Ustanovitelj zasedbe The Rolling Stones Brian Jones, ki se je rad vdajal opojnim substancam, se je leta 1969 utopil v po mnenju nekaterih še danes nepojasnjenih okoliščinah, obstaja tudi teorija zarote, da je bil umorjen. Po smrti Jonesa se mu je Hendrix na ameriški televiziji poklonil s skladbo, frontman The Doors pa je objavil poezijo, naslovljeno Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones, Deceased. Hendrix je leto za Jonesom umrl v sumljivih okoliščinah, domnevno naj bi se predoziral z uspavalnimi tabletami. Istega leta je bila prekomerna doza heroina usodna za Janis Joplin, podoben vzrok smrti pa povezujejo tudi z Morrisonom, ki je preminil leta 1971.

Tudi Večni klub 27 in Prekletstvo 27-ih

Javna raba opredelitve Klub 27 (različici sta tudi Večni klub 27 ali Prekletstvo 27-ih) pa se je predvsem po zaslugi medijev razširila šele po samomoru grungerja Kurta Cobaina leta 1994. Leta 2011 se je klubu pridružila še britanska glasbenica Amy Winehouse, ki se prav tako ni mogla upreti opojnim substancam. Pevka je tri leta pred smrtjo izrazila bojazen, da bi lahko pristala v klubu.

Namen bolonjske postavitve je ponovno vzbuditi zanimanje za glasbenike, ki so kljub mladosti izrazito zaznamovali glasbeno zgodovino in so imeli še veliko načrtov za prihodnost. Do 24. februarja bo na ogled 40 fotografij, ki jih podpisujejo Jill Furmanovsky, Michael Lavine, Charles Peterson, Jan Persson, Terry O'Neill, Baron Wolman, Lee Jaffe, James Fortune in Guy Webster, še navaja Ansa.