Potem ko je trener nogometašev Olimpije Zorana Barišić izpraznil svojo pisarno in v torek opravil še zadnji telefonski pogovor s predsednikom kluba Milanom Mandarićem v Londonu, preden je 80-letni poslovnež za mesec dni odpotoval v ZDA, je vodstvo kluba danes dopoldne tudi uradno objavilo, da je sporazumno prekinilo pogodbo z 48-letnim Dunajčanom. »Delo v Olimpiji je bilo zame zanimivo in koristno. V klubu sem delal intenzivno in poskušal iz moštva izvleči maksimum. Odločitev predsednika Milana Mandarića, da so potrebne radikalne spremembe s pomlajevanjem ekipe in klestenjem stroškov, povsem razumem. Strinjala sva se, da so za to potrebni ostrejši rezi. Razmišljal sem o novi strategiji, a se v njej nisem videl. Bolje je, da vlogo trenerja prevzame nekdo drug. Upam, da sem v treh mesecih vendarle naredil nekaj dobrih stvari za Olimpijo. Verjamem, da se bo klub z novo strategijo tudi stabiliziral,« je povedal Zoran Barišić. Posebej se je zahvalil Mandariću za zaupanje, igralcem za odlično sodelovanje in tudi navijačem, ki se z odhodom Barišića ne strinjajo. Barišić (100 dni) je po Stolici (50 dni), Linti (26 dni) in Hadžiću (9 dni) postal že četrti nekdanji trener v letošnji sezoni, čeprav je na 15 tekmah izgubil zgolj enkrat (z Aluminijem, 2:6).

Milan Mandarić se je Barišiću zahvalil za sodelovanje in vse, kar je naredil za Olimpijo, ter pohvalil korektno sodelovanje in profesionalen odnos do dela. »Pravi karakter je pokazal prav zdaj. Prišlo je do težav, za katere je najmanj kriv, in to moramo reševati na način, kakršnega sem predlagal. Dejal sem mu, da vidim rešitev in naj se sam odloči. Razumem in spoštujem njegovo odločitev,« je zapisal Milan Mandarić. Kot je razbrati iz sporočila, se Barišić ni strinjal s popolno prenovo ekipe že pozimi.

Olimpija mora zaradi zmanjševanja stroškov poceniti in pomladiti ekipo. To pomeni, da so naprodaj vsi igralci, če bodo zanje dobili ustrezno odškodnino. Na izhodnih vratih so že Rok Kronaveter, Branko Ilić, Aris Zarifović, Aljaž Ivačič… Z dobrimi igrami v jesenskem delu so za tuje klube najbolj zanimivi Andrej Vombergar, Stefan Savić, Dino Štiglec in Tomislav Tomić. Z igralci, ki se v Olimpiji niso uveljavili, kot Aljaž Krefl, Marko Gajić, Daniel Avramovski, Rijad Kobiljar, Antonio Lukanović, Kingsely Boateng in drugi, bodo poskušali prekiniti pogodbe ali pa jih dali na posojo v klube v slovenski prvi in drugi ligi, morda celo v drugoligaša Borac iz Banjaluke in BiH.

Kdo bo novi trener Olimpije, še ni znano. Glavni kadrovnik kluba je zdaj Fabijan Komljenović, neformalni športni direktor, ki je oktobra prišel v klub kot vodja mladinskega pogona. Komljenović je dober prijatelj z Igorjem Jovičevićem, ki je bil poleti kandidat za prihod v Olimpijo, a je novica prišla prehitro v javnost. Pogodbeno je vezan na zagrebški Dinamo, kjer se v zadnjem času v mladinskem ustroju vzpenja po hierarhiji, zato je menda vse manj možnosti, da bi se preselil v Ljubljano. Druga možnost je, da poišče rešitev kar znotraj kluba v dežurnem gasilcu Safetu Hadžiću (strokovni vodja mladinskega pogona in nogometne šole) ali Robertu Pevniku (trener ekipe do 19 let). Ljubljančani bodo priprave na novo sezono začeli šele 13. januarja, v začetku februarja pa odpotovali na priprave v Belek v Turčijo.