Hladni meseci prinesejo obilo zimskih radosti, prazničnega veselja, tople odeje in plapolajoč ogenj v kaminih. Lepo je! To je tudi čas, ko začnemo prostore ogrevati in vlaga v njih pogosto pade tudi pod 30 odstotkov. Ko je zrak v prostorih zelo suh, se lahko pojavijo težave, kot so izsušene sluznice, ustnice, izsušena koža in lasišče, poveča se lahko število infekcij in bolezni dihal, bolj dovzetni smo za prehlad in gripo.

Kakšna stopnja vlage je najustreznejša?

Za bivalne in poslovne prostore je najbolj prijetna in primerna vlažnost zraka v razponu med 40 in 60 odstotkov, idealna pa med 45 in 55 odstotkov. Pri tem je najugodnejša temperatura zraka v prostoru med 22 in 24 stopinj Celzija. Večja ko je v zimskem času razlika med zunanjo in notranjo temperaturo, bolj suh je zrak v prostoru. Za merjenje vlažnosti lahko uporabite vlagomer, ki ga postavite v središče prostora, stran od oken, in preprosto odčitajte relativno vlažnost.

Kakšen vlažilnik zraka kupiti?

Če je zrak v prostorih vašega doma preveč suh, razmislite o uporabi vlažilnika zraka, s pomočjo katerega se boste počutili bistveno bolje. Bolje boste tudi spali in se lažje skoncentrirali. Pri nakupu bodite pozorni na prostornino prostorov, v katerih želite povečati vlažnost, kakšna je njihova namembnost, kako glasen je vlažilnik, ali ima vlagomer, s pomočjo katerega se izklopi, ko je zrak dovolj vlažen, in kakšni so postopki vzdrževanja. Če imate trdo vodo, je dela z vzdrževanjem vlažilnika več, saj je treba preprečiti nastajanje vodnega kamna pa tudi klic in bakterij.

Kakovostni in lepo oblikovani vlažilniki

Priznana švicarska znamka osvežilnikov, čistilnikov in vlažilnikov zraka Stadler Form ponuja tri različne sisteme vlažilnikov: izhlapilnike, pralnike in razpršilnike zraka. Dizajn vsakega vlažilnika Stadler Form je delo oblikovalcev, ki združujejo švicarsko kakovost, najsodobnejšo tehnologijo in lep videz.