»Terorizem je znova udaril na našem ozemlju,« je na novinarski konferenci dejal vodja tožilstva, katerega protiteroristični oddelek vodi preiskavo napada v Strasbourgu.

»Glede na tarčo napada, način delovanja napadalca, njegov profil in izjave prič, ki so povedale, da je kričal Alah je velik, je preiskavo začel protiteroristični oddelek,« je pojasnil.

Heitz je na novinarski konferenci povedal, da so aretirali štiri bližnje domnevnega napadalca Cherifa C., sicer francoskega državljana, ki je bil leta 1989 rojen v Strasbourgu. Nemške oblasti so ga zaradi vlomov v mestu Mainz in zvezni deželi Baden-Württemberg leta 2016 obsodile na dve leti in tri mesece zaporne kazni. Od tega je eno leto odslužil v Nemčiji, nato pa je bil izgnan v Francijo. Nemške oblasti ga sicer v tem obdobju niso nikoli opredelile za morebitno nevarnega skrajneža. »Za nas je bil nepopisan list papirja,« je povedala tiskovna predstavnica urada zvezne kriminalistične policije, ki obravnava primere, povezane s terorizmom.

Da ga niso prepoznali kot islamskega skrajneža, pa je potrdilo tudi nemško notranje ministrstvo.

Napadalec je bil sicer v Franciji na seznamu S, na katerem so ljudje, ki jih spremljajo francoski obveščevalci. Na njem je sicer okoli 25.000 ljudi, od tega 9700 zaradi radikalizma oziroma povezav z islamističnimi gibanji.

Tožilec je še povedal, da je napadalec med hojo po središču Strasbourga večkrat streljal, uporabljal je tudi nož. Med drugim je streljal na štiri vojake, ki so streljali nazaj ter ga pri tem ranili v roko. Nato je zbežal s taksijem v četrt Neuhof, kjer je naletel na policiste, pri čemer je znova prišlo do izmenjave strelov, a je napadalec uspel pobegniti.

Iz zapora izpuščen leta 2015

Nunez je povedal še, da napadalec, ki so mu sledili od odhoda iz zapora leta 2015, ni skušal priti v Sirijo. V torek zjutraj bi ga morala policija zaslišati, a ko so prišli na njegov dom, ni bilo sledi o njem.

Zaslišati bi ga sicer morali zaradi poskusa umora, kot še pet oseb poleg njega, vse skupaj pa po Nunezovih besedah ni bilo v ničemer povezano z dejanjem, ki ga je storil kasneje v središču Strasbourga.

Med žrtvami ni Slovencev

Do streljanja je prišlo v strogem središču Strasbourga. Po doslej znanih podatkih so umrle najmanj tri osebe, najmanj 13 je bilo ranjenih, od tega devet huje. »Pokanje je trajalo deset minut, ljudje so bežali na vse strani,« je za televizijo BFM dejal prodajalec v bližini dogajanja. V alzaškem mestu je včeraj na tekmi Fibine lige prvakov gostovala tudi ljubljanska Petrol Olimpija. Košarkarji in gledalci so morali po tekmi v dvorani počakati do enih zjutraj, a večjih zapletov očitno bi bilo. Z ministrstva za zunanje zadeve so tudi že sporočili, da med žrtvami streljanja ni slovenskih državljanov. V mestu so sicer že včeraj zvečer sprejeli izredne varnostne ukrepe.

Med drugim so zaprli poslopje evropskega parlamenta, kjer v teh dneh poteka plenarno zasedanje, in vsem ukazali, naj ga ne zapuščajo. Tako so v njem ostali poslanci, novinarji in osebje. Predsednik evropskega parlamenta je medtem sporočil, da teroristi ne bodo zmotili dela parlamenta. Podobno so stanovalcem v središču mesta dejali, naj ne zapuščajo objektov. Reutersov novinar se je denimo znašel v trgovini, ki so jo zaklenili, približno trideset do štirideset ljudi je v temi čakalo, da policija oznani, da je odhod varen.

Strog varnostni režim za božični sejem

V Franciji so dodatno pozorni na varnostna tveganja vse od terorističnih napadov v Parizu leta 2015, ko sta najprej januarja radikalizirana brata napadla satirični tednik Charlie Hebdo in ubila dvanajst ljudi, nato pa je bilo v novembrskem strelskem pohodu privržencev teroristične skupine Islamska država na koncertnem prizorišču in na ulicah francoske prestolnice ubitih 130 ljudi, 413 pa ranjenih. Julija 2016 je Tunizijec s tovornjakom zapeljal v množico, ki si je ob državnem prazniku v Nici ogledovala ognjemet, in ubil osemdeset ljudi.

Tako je tudi božični sejem v Strasbourgu dodatno varovan. V bližino dovolijo samo vozilom s posebnimi dovolilnicami, na mostovih in dostopih do sejma pa so vzpostavljene varnostne nadzorne točke, kjer pregledujejo torbe, vrečke in nahrbtnike pešcev. Pred skoraj natanko dvema letoma je skrajnež iz Tunizije s tovornjakom zapeljal na božični sejem v Berlinu in ubil enajst ljudi.

Varnostni organi v Evropi predvidevajo, da se je s porazom Islamske države v Iraku in Siriji na staro celino vrnilo več radikaliziranih Evropejcev, ki predstavljajo varnostno grožnjo.