Kar 15 milijonom Francozov se bo prihodnje leto povečala kupna moč. Minimalna plača se bo namreč občutno povečala, odpravljajo se davki na nadure, preklicuje se višja obdavčitev srednjega sloja upokojencev, že letos pa naj bi zaposleni dobili božičnico, ki ne bo obdavčena. Te ukrepe je v ponedeljek zvečer po televiziji pred 21 milijoni gledalcev v kratkem nagovoru sporočil predsednik Emmanuel Macron, da bi pomiril protestnike, ki se oblačijo v rumene varnostne jopiče. Toda večji del slednjih je že zavrnil, da bi zaradi Macronovih potez prenehali protestirati. Tako bodo v soboto še petič zapored množično demonstrirali, predvsem z zahtevo, da Macron odstopi. »Predsednik bogatih« jim je pripravljen dati »drobtinice« samo zato, da bi vzel vetra iz jader njihovemu gibanju, pravijo. Vendarle pa je tudi kar nekaj rumenih jopičev, ki se jim ne zdi slabo, da se bo minimalna neto plača povečala s 1100 na 1200 evrov in da bo Macron, kot je obljubil, delodajalce pozval, naj dajo zaposlenim božičnico, morda v višini 1000 evrov.

Macron je z govorom vsekakor hotel pridobiti na svojo stran Francoze, ki so bili doslej kljub vandalizmu in nasilju med protesti veliko bolj na strani rumenih jopičev. Konec arogance in ponižen ton, pripravljenost na dogovor s sindikati, popuščanje rumenim jopičem – vse to naj bi prepričalo javnost, da bolj podprejo predsednika države.

Demagoška kritika opozicije

Iz opozicije so se potem zvrstile kritike Macronovega nastopa. Vodilni desničarski politik Eric Ciotti je izjavil: »Jeznim Francozom je dal (Macron, op. p.) nekaj drobtin.« Voditelj socialistov Olivier Faure pa zaradi napovedi o odpravi davkov na nadure, kar je sicer ena pomembnih zahtev rumenih jopičev, pravi: »To je vrnitev k Sarkozyju.« Yannick Jadot, vodilni politik Zelenih, vidi v Macronovem nastopu »spremembo tona, ne pa spremembe vsebine«.

Glede na to, da bodo vsi ukrepi, ki jih je napovedal Macron, skupaj s tistim prejšnji teden, ko je premier Edouard Philippe preklical za prihodnje leto predvideno nadaljnje povečanje davkov na gorivo, stali okoli 15 milijard evrov in da državni proračun ni neizčrpen vir sredstev, je nenavadno, da odgovorni opozicijski politiki tako zelo omalovažujejo občutno zvišanje kupne moči milijonov Francozov, ki jo prinašajo Macronovi ukrepi in ki pomenijo, da se bodo ljudje odslej lažje prebili do konca meseca. To politikantstvo desnih in levih politikov je toliko bolj vredno obsojanja, ker ima Francija že deset let velike težave z javnim dolgom. Lahko se na primer razume, da rumeni jopiči v velikem zagonu svojega gibanja menijo, da so novi ukrepi za povečanje njihove kupne moči nezadostni. A to, da jih tako razlagajo politiki, ki hočejo vladati Franciji, je čista demagogija.