Na Brezovici bodo gradili prizidek k osnovni šoli, ki naj bi bil končan do začetka prihodnjega šolskega leta. Pred dnevi je agencija za okolje (Arso) odločila, da pred gradnjo ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. Tako je zdaj na vrsti javno naročilo. Na brezoviški občini ocenjujejo, da bo projekt stal okrog 900.000 evrov, bolj natančna številka pa bo znana po tem, ko bodo izbrali ponudnika.

Zgradili bodo štiri dodatne učilnice, dva kabineta, sanitarije in komunikacijske prostore. V prizidku bo prostora za največ 120 ljudi naenkrat, medtem ko je zdaj, ko prizidek še ni zgrajen, prostora za 844 učencev, učiteljev in drugih zaposlenih. Prizidek bodo zgradili na mestu, kjer so zdaj šolska pot, zelenica in del parkirišča. Tako bodo žrtvovali deset parkirnih prostorov, ki pa jih bodo nadomestili z novimi na sosednjem zemljišču.

Ker se v občini Brezovica nadaljuje priseljevanje prebivalstva, je gradnja pomembna zaradi zagotavljanja zadostnih zmogljivosti v prihodnjih letih. Kot je povedal župan Metod Ropret, bi s tem projektom lahko zadostili potrebam v dolgoročnejšem smislu. »Potem bo prizidek zgrajen, bo v šoli kar nekaj časa dovolj prostora. Kajti v osnovni šoli še vedno gostujeta dva oddelka vrtca, v prihodnje pa načrtujemo gradnjo vrtca na Brezovici. Takrat bomo ta dva oddelka izpraznili. Potem bi po demografskih projekcijah, s katerimi trenutno razpolagamo, to moralo zadostovati za daljše obdobje,« je dejal Metod Ropret in dodal, da bodo gradnjo organizirali tako, da bi čim manj motila pouk. »Takoj, ko bo izbran izvajalec, bomo začeli priprave na gradnjo. Načrtujemo, da bi začeli junija in da bi bila do novega šolskega leta gradnja prizidka končana,« je dejal.

Obeta se tudi gradnja vrtca in športne dvorane

Ropret je pojasnil, da še ni jasno, kdaj bodo začeli graditi vrtec na Brezovici. Odkar so letos odprli sedemoddelčni vrtec, župan pravi, da so pri predšolskih vzgoji še na »varni strani« zmogljivosti, a bo kmalu potrebna gradnja novega objekta. Načrtujejo tudi gradnjo športne dvorane, ki bo pri šoli, na severni strani, kar pa bo precejšen finančni zalogaj. »Vsekakor želimo enega od teh dveh projektov izpeljati v tem mandatu. Težko pa rečem, kdaj in katerega. Vse je odvisno od financ,« je dejal in dodal, da načrtujejozgradnjo večje in sodobne športne dvorane, v kateri bodo tudi tribune za gledalce.

V brezoviški občini nameravajo graditi tudi prizidek k šoli v Preserjah. Ta bo na vrsto prišel v letu 2020. »Glede zmogljivosti smo tudi s šolo v Preserjah na robu. Letos smo komaj zadostili potrebam, kar pomeni, da je dogradnja nujna rešitev,« je še dejal Metod Ropret.