Nogometaši Maribora so na slovenskih prvoligaških igriščih po sušni sezoni brez lovorike postali prepričljivi vladarji jeseni. Na zimski odmor so se odpravili z devetimi točkami prednosti pred Olimpijo in boljšo medsebojno razliko v zadetkih z obeh derbijev. V Stožicah so zmagali s 3:0, v Ljudskem vrtu pa so bili po preobratu z 2:1 uspešnejši Ljubljančani.

Ko je Olimpija slavila pod Pohorjem, se je vodilnemu Mariboru približala na dve točki zaostanka, a je na koncu popustila s serijo remijev in polomom v Kidričevem. Kmalu bo postalo tudi uradno, da Zoran Barišić ni več trener državnih prvakov, vodstvo kluba pa je v izložbo postavilo vse najboljše igralce. Zdi se, da Maribor v spomladanskem delu prvenstva po tako suverenem zaključku jeseni ne bo imel zahtevnega dela pri naskoku na petnajsto državno zvezdico.

Vijolični so v dosedanjem poteku prve lige najuspešnejše moštvo na gostovanjih (27 točk), na domačem igrišču pa kraljuje Aluminij (20). Olimpija je v Stožicah dosegla kar pet remijev, zato je šele peti klub po uspešnosti na domačem stadionu. Mariborčani so prav tako najuspešnejšo moštvo obeh polčasov. V dosedanjih devetnajstih krogih je deseterica moštev odigrala 95 tekem in skupaj dosegla 294 golov. Največ (10) so jih zabili Rok Kronaveter, Andrej Vombergar (oba Olimpija) in Rok Sirk (Mura). 32 zadetkov so nogometaši prispevali iz enajstmetrovk, osemkrat pa so zatresli lastno mrežo. Obiskovalci – teh je bilo največ na tekmah Maribora (skupno več kot 60.000) – so v povprečju videli več kot tri zadetke na tekmo. Največji obisk je imel jesenski derbi v Ljudskem vrtu, ko je zmago Olimpije videlo 12.000 navijačev. Najmanj (100) se jih je zbralo ob remiju brez golov med Aluminijem in Gorico. Statistika nogometne zveze pravi, da si tekme v prvi ligi v povprečju ogleda slabih 1500 gledalcev.

Najdaljši jesenski niz brez poraza je vpisala Olimpija, ki pod vodstvom Zorana Barišića in Safeta Hadžića ni izgubila na dvanajstih tekmah zapored. Najdaljši niz zmag imajo Mariborčani, ki so dobili zadnjih pet tekem pred odmorom. Dvanajst obračunom brez remija je doživel Triglav, osem tekem brez zmage pa je najdaljši niz, pod katerega se je podpisalo Krško. Najvišjo zmago s 5:0 je trikrat dosegel Maribor (proti Rudarju, Gorici in Celju), z enakim izidom je Olimpija v Stožicah odpravila Rudarja. Vseh 1710 minut so v jesenskem delu prvenstva na igrišču prebili Klemen Šturm (Mura), Luka Janžekovič (Aluminij) in Saša Ivković (Maribor), s klopi pa je največkrat – na trinajstih tekmah – vstopil Amadej Maroša iz Mure.