Vzroke za zaprtje skoraj 130 javnih knjižnic v Veliki Britaniji gre iskati pri finančnih rezih lokalnih oblasti, poroča Guardian, češ da se stanje slabša že od leta 2010. Zgolj v zadnjem letu so knjižnice prejele 30 milijonov funtov manj financiranja kot leto poprej, to zdaj znaša 741 milijonov funtov. Obenem je več kot 700 zaposlenih izgubilo delo ali zapustilo delovno mesto, da pa bi knjižnice neovirano delovale, so vključili 3000 prostovoljcev; zdaj jih je že več kot 51.000. Čeprav so knjižnice, ki delujejo s tovrstno pomočjo skupnosti, v Britaniji pogosta praksa, ocene kažejo, da je bilo v rokah prostovoljcev leta 2010 zgolj okoli deset knjižnic, v letu 2017 pa je število zraslo na 500. To seveda pomeni varčevanje, pa tudi deprofesionalizacijo knjižničarskega poklica.

Poznavalci, med njimi nekdanji vodja knjigarn WaterstonesTim Coates, ob tem opozarjajo na kopico poročil o slabem vodenju javnih knjižnic, Nick Poole iz združenja knjižničarjev in informatikov Cilip pa poziva vlado, da alarmantne podatke upošteva pri nadaljnjem razporejanju javnih sredstev.

Število obiskov knjižnic v Veliki Britaniji je lani padlo za 10 milijonov in letos znaša okoli 233 milijonov, tri najbolj priljubljene knjižnice – centralno v Manchestru ter londonski Wembley in Woolwich – pa še vedno obišče več kot milijon obiskovalcev na leto. šum