Hrvaška policija v BiH vrača migrante in prosilce za azil, v določenih primerih tudi nasilno in s kršitvami pravic do vložitve zahtev za azil, je danes objavil HRW na svoji spletni strani.

Kot so navedli, so se pogovarjali z 20 osebami, ki so povedale, da jih je hrvaška policija vrnila v BiH, potem ko so jih prijeli v notranjosti Hrvaške. Večina sogovornikov, med katerimi so bili tudi ženske in otroci, so za HRW zatrdili, da jih je policija tepla s palicami, jim ukradla denar ter odtujila ali uničila mobilne telefone.

Hrvaška ima obveznost zaščititi prosilce za azil

Raziskovalka HRW za Balkan in vzhodno Evropo Lydia Gall je izpostavila, da ima Hrvaška obveznost zaščititi prosilce za azil in migrante. »Namesto tega hrvaška policija pretepa prosilce za azil in jih vrača čez mejo«, so navedli izjavo Gallove na spletni strani HRW.

Kot so dodali, je poročilo prispevek k vse večjemu številu navedb o zlorabah hrvaške policije na meji. Organizacija ob tem navaja, da so leta 2016 poročali o podobnem ravnanju hrvaške policije do beguncev, migrantov in prosilcev za azil ob meji s Srbijo.

Med drugim so omenili tudi pismo hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića z začetka meseca, v katerem je zatrdil, da ni trdnih dokazov o nasilju hrvaške policije, kot so to poročale različne nevladne organizacije.

Božinović: Hrvaška ne krši zakona

Božinović je tudi v današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 povedal, da hrvaška policija »ne uporablja sile, predvsem pa ne krši zakona v smislu, da bi odvzemala predmete«. Zatrdil je, da je policija izurjena nadzirati mejo brez uporabe sile.

Dejal je še, da hrvaška policija preiskuje vsak prijavljeni primer zlorabe, a doslej niso potrdili še nobenega tovrstnega primera. Hkrati je menil, da »nekaterih zadev enostavno ni mogoče preveriti«.

»Vse pripombe so prišle od ljudi, ki so poskusili vstopiti na hrvaško nezakonito, a niso bili uspešni. Ta pričevanja kažejo, da jim hrvaška policija tega ni dovolila,« je še dejal Božinović v Marakešu, kjer se udeležuje konference o dogovoru Združenih narodov o migracijah.

Na nasilje opozoril tudi Visoki komisariat ZN za begunce

Na nasilje hrvaške policije do migrantov je v svojem septembrskem poročilu opozoril tudi Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR). Lani so na neprimerno ravnanje hrvaške policije do migrantov na meji s Srbijo opozorili tudi v mednarodni humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja. O policijskem nasilju ob meji redno poročajo tudi hrvaške nevladne organizacije, ki spremljajo problematiko beguncev in migrantov. Hrvaško notranje ministrstvo vztrajno zavrača vse obtožbe.