Slovenija ima na čelu represivnih organov kar dve ženski. Po načelnici generalštaba slovenske vojske Alenki Ermenc je vlada danes za generalno direktorico policije imenovala mag. Tatjano Bobnar. Po naših informacijah jo je notranjemu ministru mag. Boštjanu Poklukarju kot najprimernejšo kandidatko predlagala že natečajna komisija uradniškega sveta, Poklukar pa je predlogu sledil. Danes začenja svoj petletni mandat, ki ga do zdaj ni uspelo dokončati še nobenemu generalnemu direktorju policije.

Bobnarjeva policijo kot vršilka dolžnosti vodi že od začetka oktobra, ko je Poklukar razrešil nekdanjega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Notranji minister je tedaj presenetil s hitro razrešitvijo, kot razlog pa je navedel njuno nekompatibilnost. O podrobnostih razhajanj nista želela javno govoriti niti Poklukar niti Velički.

Z Bobnarjevo naj bi se Poklukar v dobrih dveh mesecih ujel precej bolje, med njima pa naj ne bi prišlo do večjih nesoglasij glede vizije in prioritet pri delu policije. Zato ne čudi, da je Poklukar – tako kot že uradniški svet – dal Bobnarjevi prednost pred komandirjem koprske policijske postaje Mitjo Palčičem. Tudi sodelavci naj bi Bobnarjevo, ki je po izobrazbi pravnica, v policiji pa je od leta 1993, na vodstvenem položaju v tem času že dobro sprejeli.

Za direktorja NPU več zanimanja

Če imenovanje Bobnarjeve, ki si je nabirala izkušnje kot dolgoletna namestnica štirih generalnih direktorjev in je bila v primerjavi s protikandidatom v izraziti prednosti, ni bilo nikakršno presenečenje, je precej bolj negotovo napovedati, kdo bo zasedel mesto direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Prav imenovanje direktorja NPU pa bo ena izmed prvih pomembnih potez Bobnarjeve.

Na razpis so se poleg trenutnega direktorja Darka Majheniča, ki se mu s koncem leta izteče petletni mandat, prijavili še vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na upravi kriminalistične policije na generalni policijski upravi Dušan Florjančič, višji kriminalistični inšpektor preiskovalec NPU in podpredsednik kriminalističnega društva Mitja Gregorc, odpuščeni obveščevalec Aleš Hohnjec in namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger.

Kot je mogoče slišati po kuloarjih, imata zadnja dva za izbor bržkone najmanj možnosti, glavna favorita – ob mlajšem in ambicioznem izzivalcu Gregorcu – pa naj bi bila trenutno Majhenič in Florjančič. O obeh je mogoče slišati tako pohvalne kot tudi kritične besede, Florjančič pa je na svoji koži že občutil posledice svoje kandidature. Zakrožila je namreč anonimka, ki med drugim navaja, da ga zaradi potnih stroškov preiskuje specializirano državno tožilstvo. To smo preverili pri tožilstvu, kjer pa so nam pojasnili, da so tudi oni prejeli zgolj anonimno prijavo.