Upokojeni nuni Mary Margaret Kreuper in Lana Chang sta ukradli šolnine in donacije na katoliški šoli Sv. Jakoba v mestu Torrance na jugu Kalifornije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetnik šole je staršem in učencem na nedavnem srečanju povedal, da je šola vedela za potovanja in obiske igralnic omenjenih redovnic. »Realnost pa je, da sta za svoj osebni bančni račun uporabljali šolski sklad,« je dodal. Kot je sporočila lokalna nadškofija, so primanjkljaj odkrili med rutinsko revizijo. Verjamejo pa, da sta se nuni s šolskim skladom oskrbovali tekom minulega desetletja.

Nuni naj bi svoje ravnanje uspeli prikriti tako dolgo, ker sta nekatere čeke, namenjene šoli, nakazovali na drug račun. »Naša skupnost je zaskrbljena in užaloščena nad situacijo,« je medtem v izjavi sporočil redovniški red Sv. Jožefa. Po njegovih navedbah nuni nameravata šoli Sv. Jakoba v celoti povrnili ukraden denar. Rektor oškodovane šole Michael Meyers je starše o razkritju obvestil v pismu konec prejšnjega meseca. V imenu nun jih je prosil odpuščanja in dodal, da v krajo ni bil vpleten noben drug uslužbenec šole.

Policija je bila po njegovih navedbah obveščena o dogodku, vendar šola zoper nuni, ki sta bili za učence desetletja predstavnici morale, ne namerava sprožiti kazenskega postopka. Meyers je še dodal, da nuni sodelujeta s preiskovalci, da bi določili točno vsoto ukradenega denarja.