Udeležence je uvodoma nagovoril direktor inštituta Gregor Anderluh, ki je izpostavil nekaj preteklih dosežkov in izstopajočih dogodkov letošnjega leta. Med drugim je povedal, da se je število objav sodelavcev inštituta v najbolj prestižnih revijah v zadnjem petletnem obdobju močno povečalo, med najbolj izstopajočimi dogodki pa je izpostavil pridobitev sredstev na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za uveljavljene raziskovalce, ki jih je za projekt MaCChies pridobil raziskovalec Roman Jerala.

Še naprej si bodo na inštitutu med drugim prizadevali za znanstveno odličnost in mednarodno sodelovanje, za zagotavljanje vrhunske infrastrukture, podporo mlajšim raziskovalcem in za večjo prepoznavnost znanosti v družbi.

Osrednji govorec dogodka, minister za izobraževanje, znanost in šport, Jernej Pikalo, je uvodoma dejal, da je Kemijski inštitut eden najbolj prebojnih inštitutov v državi. Tudi v novem okvirnem programu za raziskave in inovacije 2021-2027 Obzorje Evropa bo po mnenju ministra dovolj priložnosti za najodličnejše raziskovalce, kot jih ima Kemijski inštitut, najprej pa bo potrebno ustvariti ustrezen domač ekosistem, je poudaril. "Trudili se bomo, da znanost v Sloveniji dobi primerno družbeno vlogo," je še povedal minister.

Govoru ministra je sledila podelitev priznanj za podiplomsko usposabljanje, ki so jih prejeli mladi raziskovalci: Ana Bjelić, Jasna Brčić, Emanuel Cotman, Marta Debeljak, Sara Drvarič Talian, Eva Kranjc, Tea Lenarčič, Petra Muri, Aleksandar Popadić in Tanja Zidarič.